Zdravá pletenka pre celú rodinu


Zdravá pletenka pre celú rodinu

Nedeľa, rodina pokope za jedným stolom a sladké raňajky… Čas na nadýchanú pletenku! Takú trošku zdravšiu a vhodnú aj pre našich najmenších. Recept (a aj ďalšie zdravé pochúťky) nájdete nižšie, ale taktiež aj v aktuálnom letáku Kaufland Slovensko. PS: Kauflande majú naozaj široký výber veggie a vegan produktov:) Dobrú a sladkú chuť!

 Čas prípravy, kysnutia a pečenia 1,5 hodiny

Tip:
Mlieko vždy zohrievame len na teplotu pod 40 stupňov, vo vriacom mlieku by sme zničili  kvasnice.
Pri prebúdzaní droždia by sme sa mali vyhýbať kovu, najlepšie je tiež používať drevenú varešku na miešanie.
Do cesta nepridávame horúce ingrediencie. 
Cesto by sa malo mierne odliepať od stien misky aj od rúk, nemalo by byť príliš tuhé aby pletenička ostala jemná a vláčna.

♡ INGREDIENCIE

75 g kokosového oleja
250 ml KVeg. Bio nápoj s mandľami (príp. ovsený alebo sójový, podľa preferencie)
3 PL KVeg. sójového jogurtu Natur
1 lyžica medu
1/2 droždia (kocka)
500 g hladkej špaldovej múky
1 x vajce
Štipka soli
Za hrsť preferovaného sušeného ovocia
1 žĺtok na potretie 

Lyofilizované ovocie na pospyanie

♡ POSTUP

Kokosový olej roztopíme a necháme vychladnúť. Ako prvé si urobíme kvások. Do menšieho hrnca nalejeme mlieko a pridáme med. Zohrejeme tak, aby mlieko bolo teplé (max 40 stupňov) a nikdy nie vriace. Na vrch mlieka rozdrobíme 1/2 čerstvého droždia a jemne poprášime múkou. Necháme droždie aktivovať približne 15 minút. Keď sa na vrchu urobí pekný „klobúčik“ môžeme pracovať ďalej.

Zatiaľ odvážime všetky ostatné suroviny, múku preosejeme a všetko vložíme do hlbokej nádoby. K surovinám po približne 15-tich minútach prilejeme celkom vychladnutý olej, aktivované droždie s mliekom a buď v stroji za pomoci háku na pomalej rýchlosti alebo ručne vymiesime hladké, vláčne a pružné cesto. Nemalo by byť veľmi lepivé (malo by sa odliepať od stien misky), aby sme s ním vedeli po vykysnutí ľahko pracovať. 

Cesto vložíme do nádoby, poprášime múkou, prikryjeme utierkou a dáme oddychovať na teplé miesto. Cesto by malo zdvojnásobiť svoj objem.

Rúru si rozohrejeme na 190 stupňov, spodok i vrch a cesto rozdelíme na osem rovnako veľkých bochníčkov (štyri bochníčky na jednu pleteničku). Keď sú bochníčky navážené, vyvaľkáme z nich pramene, nie príliš tenké, aby sa netrhali. Upletieme dve pleteničky a necháme ešte podkysnúť asi 15 minút. Následne potrieme žĺtkom a pečieme približne 25 minút.

Ešte horúce pleteničky posypeme lyofilizovaným ovocím a necháme vychladnúť na mriežke. Vždy krájame až po vychladnutí!

Recept vznikol v spolupráci s Kaufland Slovenská republika

+ There are no comments

Add yours

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.