Veľkonočný aspik s omáčkou zo sušených paradajok

Veľkonočné sviatky sa blížia a možno už i vy premýšľate, čo dobré nachystať nie len pre šibačov, ale aj pre seba a svojich blízkych na veľkonočný stôl. Ja sa síce cez tieto sviatky nepostím a ani sa na ne špeciálne nepripravujem, ale vôňa jari, kvetov, pestré farby po zime aj na našom stole je to, čo skutočne milujem a čo sa mi tak-nejak spája práve s príchodom Veľkej noci. Aspik sa aspoň v našich končinách pripravoval práve v tomto období a nikdy som ho nejako zvlášť neobľubovala. Teda, až pokým som neprišla na to, na koľko rôznych spôsobov ho môžem pripraviť. A jeden svieži a extrémne chutný tip na aspik nájdete aj v tomto recepte:).
Čas prípravy 15 minút
INGREDIENCIE
Aspik
1 kyslá smotana K-Classic zn. Kaufland
1 tatárska omáčka K-Classic
1 biely jogurt K-Classic
Mleté čerstvé korenie
5 lyžíc vody
1 balenie želatíny
Čerstvé bylinky (koriander, bazalka, tymián)
3 lyžice bylinkového pesta K-Classic
Pečené papriky v oleji
Prosciutto K-Classic
Menšia silikónová bábovková forma (nie kovová, aby sa aspik ľahko vyklopil)
4 lyžice paradajkovej pasty
190 ml sušených paradajok v olivovom oleji
Trochu červeného vína
Čerstvé mleté korenie
1 strúčik cesnaku
Šťava z polovičky citróna
POSTUP
Smotanu, tatársku omáčku a jogurt zmiešame spolu s nasekanými bylinkami, pestom, soľou a korením. Želatínu rozpustíme vo vode, necháme nabubľať (cca 10 minút), roztopíme v hrnci na miernom ohni (nevaríme) a primiešame ju k smotanovo bylinkovej zmesi. Poriadne premiešame.
Menšiu bábovkovú formu vymastíme olivovým olejom, zmes nalejeme do polovice formy, uložíme prosiutto a pečené papriky a zalejeme druhou časťou. Môžeme pridať napríklad tiež rukolu. Dáme tuhnúť do chladničky aspoň na dve hodiny.
Pripravíme si paradajkovú omáčku. Na olivovom oleji orestujeme sušené paradajky spolu s pretlačeným cesnakom. Môžeme použiť olej z paradajok. Pridáme paradajkové pyré, premiešame a prilejeme víno. Keď sa víno odparí, dochutíme omáčku soľou, korením a citrónovou šťavou. Rozmixujeme na hladkú omáčku ponorným mixérom a podávame so stuhnutým aspikom.
+ There are no comments
Add yours