Torta z piškótového cesta a malinového krému


Torta z piškótového cesta a malinového krému

Na špeciálnu príležitosť to chcelo aj špeciálnu tortu. Nie som však zástanca maslových krémov a naozaj len výnimočne ma láka torta, ktorá má vnútri viac ako jedno poschodie. Toto malinové prekvapenie, ktoré som prichystala, však prekvapilo aj mňa samotnú. Torta sa celá zjedla a každý si dal po dvoch kúskoch.  To mi stačí ako dobré znamenie, že o tento recept sa s vami musím podeliť.

 1 hod 30 min (príprava, pečenie a zdobenie)
Cesto pred prerezaním musí byť celkom vychladnuté, preto je ideálne pripraviť si ho večer predtým

TIP

Pri pečení piškótového cesta používajte vychladené vajíčka, najväčšie z balenia. Pokiaľ možno domáce, ktoré majú skutočne žlté žĺtky. Tak krásne žltý bude aj váš piškót. Rúru počas pečenia neotvárajte, cesto by mohlo klesnúť a už by znova nevyrástlo! Múku nezabudnite preosiať cez sito.

Processed with VSCOcam with f2 preset

INGREDIENCIE

Piškótové cesto
4 žĺtky
240 g práškového cukru
2 lyžice ľadovej vody
6 lyžíc horúcej vody
240 g polohrubej preosiatej múky
Polovička bal. prášku do pečiva
Sneh zo 4 bielkov

Krém
420 g Lučiny (príp. Philadephia, al. iný creamcheese)
500 g Mascarpone
2 balíčky vanilkového cukru
350 g pretlačených čerstvých malín bez zrniečok
4 lyžice práškového cukru
Čo ešte potrebujeme
Malinový džem
1 smotanu 33%
1 bielu čokoládu
Zopár malín (príp. iného drobného ovocia) na ozdobenie
Trochu masla na potretie formy

Processed with VSCOcam with f2 preset

POSTUP

Ako prvé  si pripravíme cesto. Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov. Opatrne rozdelíme žĺtky od bielkov a vložíme ich do dvoch mís. Misa s bielkami musí byť suchá a čistá, v opačnom prípade nevyšľaháme tuhý sneh (ten však pripravujeme ako posledný). Žĺtky za pomoci mixéra vyšľaháme s cukrom. Pridáme dve lyžice studenej vody a opäť vyšľaháme. Múku preosejeme a premiešame poriadne s práškom do pečiva. Takúto múku potom prisýpame k žĺtkom a na striedačku prilievame horúcu vodu. Keď minieme všetku múku a vodu, vymiešame tuhý sneh z bielkov a opatrne, zľahka špachtľou primiešame k zmesi (nemiešame!). Cesto vylejeme do maslom vymastenej formy a dáme piecť približne na 35-40 minút pri 180 stupňoch.

Pripravíme si krém. Lučinu poriadne vymiešame s mascarpone a vanilkovým cukrom. Maliny rozmixujeme na kašu a pomocou sitka zbavíme všetkých zrniečok. Pridáme k zmesi, poriadne premiešame. Potom podľa chuti pridávame po lyžiciach práškový cukor. Vymiešame a dáme tuhnúť do chladničky.

Keď je cesto upečené, necháme ho celkom vychladnúť, následne vyberieme z formy a opatrne prerežeme tortovým nožom na dvakrát (získame tri časti cesta). Na vrch spodnej časti natrieme malinový džem, vrstvu krému a položíme druhú (prostrednú) časť cesta. Znova natrieme džemom, pridáme krém a opäť prikryjeme posledným cestom. Celú tortu natrieme zvyšným krémom a dáme tuhnúť do chladničky.

Zatiaľ v malom hrnci necháme zovrieť smotanu. Nalámeme si čokoládu na kúsky, pričom asi 3 tabličky si odložíme bokom. Keď smotana zovrie, nalejeme ju na nalámanú čokoládu a poriadne vymiešame, necháme chladnúť. Predtým ako ju opatrne a pomaly nalievame na vrch torty, musí byť torta celkom vychladená! Napokon čokoládu, ktorú sme si odložili bokom nastrúhame na vrch a torta je hotová a pripravená na konzumáciu.

Takto je možné tortu pripraviť s akýmkoľvek iným drobným ovocím. Dobrú chuť!

Processed with VSCOcam with f2 preset

Processed with VSCOcam with c1 preset

 

+ There are no comments

Add yours

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.