Špargľovo-špenátová polievka


Špargľovo-špenátová polievka

Špargľa je veľmi ľahko stráviteľná a má nízky obsah kalórií, spolu s čerstvým špenátom a jarnou cibuľkou sú výbornou kombináciou. Ladia chuťovo aj farebne.

 Čas prípravy 45 minút  4 porcie

Špenát. Spinacea oleracea má ázijský pôvod, pravdepodobne pochádza z Perzie. Dnes je však tak rozšírený, že presnejšie miesto jeho pôvodu už nie je možné určiť. Čerstvý špenát je najlepšie skonzumovať/spracovať hneď, v chladničke dlho nevydrží. Dôležité je vždy ho poriadne premyť v studenej vode, aby nezostávalo nič v jeho záhyboch.

Tip

Odporúčam vyskúšať šalát z čerstvého špenátu, ktorý robieva moja mama. Umyjeme listy špenátu, pokvapkáme ho poriadne vytlačenou šťavou z citróna, pridáme trošku extra virgin olivového oleja a pretlačíme k nemu niekoľko strúčikov cesnaku. Táto vitamínová bomba je jednoducho vynikajúca, výborne sa hodí napríklad ku grilovanému mäsku, lososovi alebo aj samotný.

IMG_7895

INGREDIENCIE

Zväzok mladej zelenej špargle
3 jarné cibuľky
2 hrste čerstvých špenátových listov
1 väčší zemiak
800 ml zeleninového vývaru (príp. 1 kocka zeleninového bujónu)
Čerstvé maslo
Soľ
Čerstvo namleté čierne korenie
Štipka mletej rímskej rasce
1 lyžica vytlčenej citrónovej šťavy
Kyslá smotana ( iba na ozdobenie, nemiešame do celej polievky)

POSTUP

Mladú cibuľku umyjeme a pokrájame na malé kolieska (aj cíbiky). Špenátové listy poriadne premyjeme v studenej vode a nakrájame na pásiky. Zo špargle odrežeme hlavičky a z konca asi 1 cm (pokiaľ sa nezbavíme drevnatej časti). Ak neviete ako očistiť špargľu, pozrite SEM (nejde však o tento prípad). Mladú zelenú špargľu netreba šúpať ako bielu, treba ju však poriadne umyť vo vode. Hlavičky odložíme bokom a zvyšnú časť špargle nakrájame na menšie kolieska. Zemiak ošúpeme a nakrájame na malé časti.

V hrnci si roztopíme maslo a upražíme na ňom mladú cibuľku. Pridáme špenát, špargľu (hlavičky nie), zemiak a chvíľku podusíme. Zalejeme vývarom a varíme, pokým zemiaky a špargľa nebudú mäkké.

Rozmixujeme ponorným mixérom do hladka. Pridáme hlavičky špargle, korenie, citrón a necháme prikryté stáť aspoň 10 minút. Podávame s kyslou smotanou, prípadne tmavým chlebom.

+ There are no comments

Add yours

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.