Šošovicovo-hubová polievka


Šošovicovo-hubová polievka

Moja mama vždy robieva tie najlepšie polievky. Tradičné, slovenské a jednoducho také, že mi pripomínajú domov. Naučila ich ju jej mama a ona ich teraz učí mňa. Jednou takou je aj táto mliečna šošovicová polievka so sušenými a poctivo nazbieranými hríbmi a poriadnym krajcom čerstvého voňavého chleba…

 Čas prípravy 1 hodina

 10353463_xxl

INGREDIENCIE

400 g šošovice
Za hrsť sušených hríbov – mix
Voda (aby bola celá šošovica zaliata)
Vodu môžeme zriediť 50/50 s hovädzím vývarom ak máme (polievka bude výraznejšia) alebo možno pridať klobásu
2 lyžičky soli
Celé čierne korenie (zopár guľôčok)
Bobkový list (cca 3 ks)
Mlieko
2 lyžice hladkej múky
Smotana na šľahanie (asi 5 lyžíc)
Mletá rasca podľa chuti
4 lyžice octu
Strúčik cesnaku
Chilli paprička (dobrovoľné)

POSTUP

Premyjeme šošovicu, pridáme ju spolu s hríbmi do hrnca, zalejeme vodou (príp vývarom 50/50) asi 1 cm nad šošovicu a dáme variť. Do vody pridáme tiež bobkový list, celé korenie, soľ a necháme variť až pokým nebude šošovica mäkká – cca 35-40 minút. Ak sa počas varenia voda odparí tak, že nebude celá šošovica zaliata, stačí pridať vodu do požadovaného množstva.

Keď je šošovica mäkká, zalejeme polievku mliekom – podľa toho, ako hustú ju chceme mať. Asi 4 lyžice mlieka si zmiešame s hladkou múkou a cez sitko a za stáleho miešania prilejeme do polievky, pridáme smotanu, chvíľku povaríme a následne odstavíme z ohňa a necháme trochu vychladnúť (aby sa nezrazila pridaním octu).

Na záver dochutíme rascou, prípadne ešte soľou a opäť za stáleho miešania po jednej lyžici prilejeme aj ocot. Necháme polievku ešte raz prevrieť, pretlačíme do nej cesnak a podávame s čerstvým chlebom. Môžeme dochutiť čerstvou chilli papričkou.

 

ilustračné foto.

+ There are no comments

Add yours

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.