Škoricové hniezda


Škoricové hniezda

Snáď neexistuje človek, ktorý by nemiloval škoricové hniezda. Ja ich môžem už od malička. Ale kým som sa odhodlala upiecť ich doma, potrebovala som najskôr vyladiť cesto. Také, ktoré neostane suché, bude vláčne, jemné a hniezda sa nebudú rozpadať. A mám to! Je to ⓛⓞⓥⓔ♡


Čas prípravy, kysnutia a pečenia: 1hod 30 min Počet porcií: 12-14 hniezd

TIP

Do kysnutého cesta pridajte acidko, cesto ostane vláčne a veľmi jemné. Hniezda môžete poliať rozmixovanou polevou z Philadelphie (40 g cream cheese, 3 lyžice mlieka, 90g práškový cukor, štipka pravej vanilky)

♡ INGREDIENCIE

CESTO
150 ml mlieka
100 g kryštálový cukor
1 kocka čerstvého droždia (42 g)
150 g masla
1 vajce
70 ml acidka
500 g hladká múka na kysnuté cesto
1 lyžička prášku do pečiva
Štipka soli
Zrniečka z jedného vanilkového lusku
(prípadne štipka inej pravej vanilky)

PLNKA
85 g hnedý cukor
2,5 lyžičky škorice
45 g masla

POSTUP

Do jedného malého hrnca nalejeme mlieko a pridáme kryštálový cukor, do druhého dáme maslo. Mlieko s cukrom zohrievame pokým sa cukor nerozpustí a v mlieku ešte stále môžeme udržať prst – nesmie vrieť ani byť priveľmi horúce! Následne mlieko odstavíme, pridáme rozmrvené droždie, trošku poprášime múkou a necháme droždie nabublať. Maslo celkom roztopíme a odstavíme.

Keď droždie pekne nabopná a vytvorí na povrchu mlieka peknú „čapicu“ prelejeme ho do nádoby od mixéra. Pridáme maslo, vajce, acidko a všetky ostatné suché suroviny. Necháme vymiešať v stroji (prípadne ručne) pokým cesto nie je hladké (cesto by sa malo odliepať od steny a byť ťahavé – nemalo byť príliš tuhé ale ani tekuté – ak by bolo tuhé a ťažké, také budú aj naše hniezda, ak bude príliš lepivé, nebude sa dať vyvaľkať a bude sa s ním ťažšie pracovať).

Takto pripravené cesto necháme kysnúť prikryté handrou na teplom suchom mieste 30 minút. Alebo aspoň do zdvojnásobenia objemu.

Po cca 20 minútach si pripravíme plnku. Maslo roztopíme a zmiešame ho s cukrom a škoricou (škoricu môžeme nahradiť kakaom, makom, mletými orechmi,…).

Pomúčime si pracovnú dosku a kysnuté cesto pekne rozvaľkáme do obdĺžnika. Natrieme pripravenou plnkou, zrolujeme a nakrájame na malých slimákov (cca 3 cm hrubé).

Uložíme do maslom jemne vymasteného pekáča (plechu, tortovej formy), opäť prikryjeme a necháme ešte kysnúť približne 20 minút.

Rúru si rozohreje na 180 stupňov a hniezda pečieme približne 15 minút. Po vytiahnutí z rúry ich necháme chvíľku oddychovať a následne môže poliať polevou z cream cheese (pozri tip vyššie).

Dobrú chuť!

+ There are no comments

Add yours

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.