Šalát s pečenou baby cviklou a kozím syrom

Tento šalát vznikol spontánne po návšteve trhoviska s čerstvou domácou zeleninou. Podobné recepty robieva môj obľúbený Jamie. Vždy ma fascinuje ako nakúpi na lokálnom trhu a potom si to namieri do kuchyne a vykúzli jednoduché a zároveň úplne neuveriteľné jedlo. Takúto pečenú cviklu som u neho už videla zopárkrát, takže nebolo čo riešiť.
Čas prípravy 1 hodina 2 porcie
INGREDIENCIE
4 baby cvikle
4 mladé mrkvy
4 strúčiky cesnaku v šupe
Extra virgin olivový olej
2 plátky masla
Čerstvý tymián
Listy čerstvého špenátu
Tvrdý kozí alebo ovčí syr
Píniové oriešky
4 lyžice masla
2 lyžice čerstvo vytlačenej citrónovej šťavy
3 lyžice Eukalyptového balsamica (prípadne iného: jahodové, pomarančové,.. Ak nemáme, postači aj klasické balsamico a pridáme k nemu lyžičku agáve sirupu príp. medu)
Soľ
Čerstvo namleté čierne korenie
Pažítka alebo mladý jačmeň (nie je nutné)
Alobal
POSTUP
Rúru si predhrejeme na 190 stupňov. Vyberieme si rovnako veľké cvikle, poriadne ich umyjeme a očistíme kefou. Mladú mrkvu netreba šúpať, stačí iba oškrabkať nožíkom.
Spravíme si dva balíčky (dve osoby). Do jedného balíčka vložíme dve očistené cvikle a 2 mrkvy, 2 strúčiky cesnaku v šupke, pokvapkáme poriadne olivovým olejom, pridáme trošku soli a korenia, plátok masla a čerstvý tymián. Zabalíme balíček a položíme na plech. Rovnako postupujeme aj pri druhom balíčku.
Balíčky dáme piecť do rúry na 40 minút (pokiaľ nemáme malé baby cvikle, môžeme piecť pokojne hodinu). Po 45 minútach otvoríme balíčky, pretočíme, prelejeme olejom a necháme ešte pár minút piecť, avšak pri teplovzdušnom ohreve.
Kým sa pečie cvikla, poriadne si premyjeme špenátové listy a necháme ich namočené v studenej vode. V malej miske zmiešame citrónovú šťavu, balsamico, štipku soli a korenie. Keď bude cvikla upečená, nakrájame ju na tenké kolieska, položíme na usušené špenátové listy aj s mrkvou a cesnakom, ktorý vytlačíme zo šupy. Posypeme píniovými orieškami a pridáme kozí príp. ovčí syr.
Na panvici si rozohrejeme maslo, keď sa celkom roztopí, pridáme k nemu balsamicovo-citrónovú zálievku, poriadne premiešame, odstavíme z ohňa a polejeme poriadne pripravený šalát. Podávame posypané s mladým jačmeňom alebo pažítkou, k šalátu sa hodí aj hrianka alebo opečená tmavá bagetka.
+ There are no comments
Add yours