Raffaello cheesecake

Vláčny, nadýchaný a poriadne kokosový. Tento cheesecake je zatiaľ kráľom medzi všetkými cheesecakes, ktoré som doteraz robila. Raffaello. Veľa Raffaella. A ešte aj v dezerte. To je jednoducho kombinácia, ktorá ma dostala. A nielen mňa, ale aj svadobných hostí, ktorým bol cheesecake určený. Pôvodný recept pochádza od blogerky Vikalinka.
2 hodiny 10 minút
(Samotná príprava zaberie približne 25 minút, zvyšok predstavuje pečenie v rúre).
✻
TIP
Do stredu keksíkového korpusu položte celé Rafaello guľky a pomocou lyžice ich popučte, mandle nechajte celé.
INGREDIENCIE
180 g kokosových sušienok (napríklad Emco, príp. kekse s kokosovou náplňou – Disco)
4 lyžice lúpaných mandlí
3 lyžice sušeného strúhaného kokosu
5 Raffaello guľôčok
90 g masla (roztopeného)
trochu masla na vymastenie formy
500 g cream cheese (smotanový syr – Lucina, Philadeplhia, …)
500 g mascarpone
5 lyžíc práškového cukru
3 lyžičky kukuričného škrobu
2 lyžičky vanilkového bourbonu (príp. 1 lyžička vanilkovej esencie)
1 lyžička mandľovej esencie
5 väčších vajíčok
2 žĺtky
400 g kokosového mlieka v konzerve (použijeme iba krémovú časť, vodu nie)
2 bielky
6 lyžíc kryštálového cukru
6-7 lyžíc sušeného strúhaného kokosu
1 pohár sušeného strúhaného kokosu
Čerstvého ovocie
Makarónky
POSTUP
1. Rúru rozohrejeme na 180 stupňov. V mixéri rozmixujeme kekse s Raffaello a mandľami. Zmiešame ich so strúhaným kokosom, vysypeme do tortovej vymastenej formy a polejeme rovnomerne maslom. Do stredu keksíkového korpusu položíme celé Rafaello guľky a pomocou lyžice ich popučíme a roztrúsime po celom korpuse. Takto pripravený korpus zatiaľ odložíme bokom.
2. Metličkami poriadne rozmiešame cream cheese, cukor, kukuričný škrob, vanilkový bourbon, mandľový extrakt a mascarpone do hladkej hmoty. Po jednom pridáme vajíčka. Ďalšie vajíčko doplníme vždy vtedy, keď je predošlé poriadne zapracované do syrovej hmoty (plnky). Nakoniec pridáme žĺtky, rovnako po jednom.
3. Lyžicou oddelíme krémovú časť kokosového mlieka a pridáme ju k plnke. Poriadne premiešame. Plnku vylejeme na pripravený korpus a tortu dáme piecť na 15 minút do rúry. Po 15-tich minútach stiahneme teplotu v rúre na 120 stupňov a cheesecake necháme piecť 1 hodinu. Aby sa cheesecake dobre upiekol, je potrebné ho piecť dlho a pri nízkej teplote.
4. Asi 10 minút predtým ako vyprší hodina pečenia si pripravíme meringue – vrch z bielkov, cukru a kokosu. Bielky oddelíme od žĺtkov a dáme ich do čistej misky. Vyšľaháme sneh (nádoba musí byť odmastená a čistá, k bielku sa nesmie dostať ani trochu žĺtku – inak sneh nikdy nevyšľaháme). Keď je sneh už taký, že z neho vieme robiť špice, za stáleho miešania pridávame postupne aj cukor. Vymiešame tuhý sneh, ku ktorému veľmi opatrne na záver špachtľou primiešame kokos.
5. Otvoríme rúru, náš cheesecake je stále trasľavý najmä v strede. Špachtľou opatrne rozotrieme sneh po celom povrchu torty a rúru zavrieme. Necháme piecť, alebo skôr sušiť pri 90 stupňoch ďalších 30 minút. Potom rúru vypneme a dvierka mierne pootvoríme. Asi po 15-tich minútach môžeme rúru otvoriť a cheesecake necháme takto celkom vychladnúť.
6. Každý cheesecake je dobre upečený vtedy, keď je v strede mierne trasľavý a po bokoch tuhý. Viac tipov ako upiecť cheesecake nájdete TU. Vychladnutý cheesecake vložíme do chladničky (minimálne na dve hodiny) a tesne pred podávaním ozdobíme ľubovoľným ovocím, makarónkami prípadne Raffaello guľôčkami. Z boku špachtľou aplikujeme strúhaný sušený kokos, ktorý sa pekne nalepí na plnku a vytvorí jednotný vzhľad cheesecaku.
+ There are no comments
Add yours