Pravé American pancakes

Tento recept som si priviezla zo slnečného amerického Montauk-u, ktorý leží na východnom pobreží na špičke zvanej Long Island. Americké raňajky bez poriadnych pancakes s maslom, čerstvou pomarančovou šťavou a veľkou šálkou kávy nie sú raňajky! Jedine, ak by ste ich nahradili ham&eggs.
Čas prípravy 40 min 4 porce
Ide o tzv. “hrnčekový” recept. V podstate, takmer všetko čo som sa v Amerike naučila variť, bolo merané na hrnčeky, naberačky, lyžice, …
TIP
Ak sa vám nechce variť mlieko s vanilkovým strukom, pokojne môžete použiť malú lyžičku vanilkového extraktu, prípadne vanilkového bourbonu. Ja osobne nie som fanúšik vanilkového extraktu a snažím sa mu vyhýbať. Je totižto príliš aromatický, dokáže preraziť a potlačiť všetky ostatné chute a mne osobne chutí veľmi umelo.
Recept mám vyskúšaný aj s bielym jogurtom, ktorý nahradil mlieko. Boli veľmi nadýchané a vláčne, takže smelo do toho. Hodí sa k nim akékoľvek ovocie alebo ovocná omáčka, jedna z mojich obľúbených je z čerstvých pomarančov a so sušenými černicami. Fantázii sa medze v tomto prípade nekladú.
INGREDIENCE
2 hrnčeky hladkej múky
1,5 hrnčeka mlieka
1 väčšie vajce izbovej teploty
1 polievkovú lyžicu mandľového oleja
1 vanilkový struk (pprípadne vanilkový bourbon)
1 prášok do pečiva
1 vanilkový cukor
Maslo
Drobné ovocie (nemusí byť)
POSTUP
Mlieko vylejeme do hrnca a naškrabkáme do neho vanilkový struk, napokon vhodíme do mlieka aj ten a chvíľku to spolu povaríme. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. Zatiaľ v hlbokej mise zmiešame múku, prášok do pečiva, vanilkový cukor, celé vajce, olej a štipku soli. Nakoniec prilejeme mlieko a všetko poriadne zmiešame. Vznikne cesto, ktoré je husté (musí byť hustejšie ako na klasické palacinky). Rozohrejeme si panvicu (či je správne zohriata zistíme tak, že pustíme na ňu kvapku vody a tá sa hneď vyparí). Panvica môže byť suchá, cesto sa nelepí. Ak máte radi ovocie, skvelé sú čučoriedky, Nahádžte ich do cesta tak, aby boli úplne obalené a jednoducho cesto lejte na panvicu spolu s nimi.
Najlepšie je liať cesto naberačkou, prípadne lyžicou. Skvelé na nich je to, že cesto sa nerozlieva a môžeme si spraviť od úplne maličkých až po veľké pancakes. Pancake obraciame na druhú stranu vtedy, keď sa začnú na nepečenej strane tvoriť bublinky. Vtedy vieme, že spodná čast je už upečená dozlatista a zatiaľ neopečená strana sa po prevrátení spraví oveľa rýchlejšie. Takže neodbiehajte od panvice! Na tanier ich ukladáme tak, že medzi ne vkladáme plátok masla. Prísady sú už na každého fantázii a chuti. Stačí však iba javorový sirup, prípadne agáve sirup. Ak nechcete aby boli príliš sladké, vanilkový cukor môžete pokojne vynechať.
+ There are no comments
Add yours