Pomarančovo-bazalkový cheesecake s chrumkavým snehom

Že cheesecakes patria k mojim obľúbeným dezertom je asi očividné. Keďže ma ale nebaví opakovať stále tie isté recepty, rozhodla som sa, že cez týždeň sa poteším takýmto sviežim pomarančovo-bazalkovým dezertom.
Čas prípravy 1 hod 30 min
Všetky suroviny vytiahneme aspoň pol hodinku pred pečením z chladničky aby boli izbovej teploty. Tu nájdete viac informácií o príprave cheesecakes.
Vrch cheesecake ma na prvý pohľad zaujal v knihe Cheesecake od Hannah Miles. Stačilo už len vymyslieť spodok a kúpiť si flambovaciu pištol. Vrch som ale skôr robila pre iný a zaujímavejší vzhľad (tiež som si chcela vyskúsať spomínanú pištol), rozhodne nič nepokazíte, ak koláč ozdobíte ovocím a nepripravíte sneh. Rozhodujúci je krém.
INGREDIENCIE
Korpus
250 g maslových sušienok Club
120 g roztopeného masla
(forma s priemerom 20 cm)
Plnka
300 g smotanového syra
250 g ricotty
5 lyžíc orange curd (nájdete napríklad v predajniach Tesco, nie je to džem ale tuhá lepkavá ovocná „hmota“)
5 lyžíc pomarančového cukru
4 lyžice javorového sirupu (príp. agáve, alebo nahraďte medom či stéviou)
2 ks vajce
2 lyžice pomarančovej šťavy
Za hrsť bazalky
Sneh
3 bielky
150 g krupicového cukru
V knihe, kde som objavila tento sneh, pridávali aj 60 ml kukuričného sirupu, ja som ho ale celkom obišla, navyše tuhý sneh ušľaháte aj bez neho a pokiaľ ho urobíte nad vodným kúpeľom, tak sa nemôže stať, že by nebol dostatočne tuhý.
Čo ešte potrebujeme
Maslo na vymastenie formy
Papier na pečenie
POSTUP
Rozohrejeme si rúru na 180 stupňov. Ako prvé rozdrvíme kekse a zmiešame ich s roztopeným maslom. Tortovú formu potrieme maslom, vystrihneme kruh z papiera na pečenie, položíme na spodok formy a opäť potrieme maslom (aj boky, zvnútra). Druhou stranou lyžice, alebo prstami, pritlačíme rozdrtené kekse poriadne na okraje formy až po jej vrch. Na spodok korpusu natrieme orange curd a pripravíme si plnku.
Vo veľkej mise zmiešame syr, ricottu, cukor, vajcia a sirup do hladka. V sekáči na bylinky alebo mixérom rozmixujeme šťavu z pomaranča a bazalku a vlejeme do pripravenej plnky. Naplníme korpus a dáme piecť. Ak chceme, aby bol povrch torty lesklý a hladký, pečieme tortu vo vodnom kúpeli – viac sa dočítate TU. Avšak, nakoľko vrch budeme zdobiť snehom, nemusíme bezpodmienečne robiť vodný kúpeľ.
Pripravíme si sneh. V malom hrnci roztopíme cukor asi s 5 lyžicami vody. Počkáme kým sa cukor roztopí a necháme zovrieť. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Keď bude sneh tuhý tenkým prúdom za stáleho šľahania prilievame roztopený cukor. Musí nám vzniknúť tuhá hmota, čo môže trvať aj viac ako 10 minút. Necháme úplne vychladnúť a následne vložíme sneh do zdobiaceho vrecka a vložíme do chladničky.
Keď je cheesecake upečený necháme ho vychladnúť a potom ozdobíme snehom. Na záver aby špice pekne stáli a držali opálime flambovacou pištoľou.
+ There are no comments
Add yours