Pečenie so Sweet Family

Dokonale sladký – taký bol pečiaci workshop so Sweet Family a skvelou Petrou Zváčovou, ktorú možno poznáte ako Art Cakes. Dobrá nálada, veľa šikovných rúk a Petra, vďaka ktorej som sa opäť mohla zdokonaliť v pečení a naučiť sa nové veci. A čo sme pripravili? Budú vám tiecť slinky! Takže sa najprv uistite, že máte dostatočné zásoby cukru a užite si pekné fotky z kurzu.
Umelecká cukrárka a cake designerka Petra Zváčová Tóthová
✻
PO ZOZNAMKE DO PEČENIA
Ako som už avizovala na Facebooku, vďaka PR agentúre Neopublic a Považskému cukru, som sa mohla zúčastniť workshopu a konečne sa odhodlať spraviť dezert, ktorému som sa roky vyhýbala – Croquembouche (ale pokojne ich volajme Profiterolky). Pod odborným vedením a s radami od profesionálky sa mi zrazu dezert, ktorý na pohľad (aj názvom) vyzerá tak zložito, zdal jednoduchý. Základ je, robiť veci poriadne, bezpečne a pravdaže s láskou. Bezpečne v tomto prípade obzvlášť platí pri príprave karamelu – takže nezabúdame na rukavice a naopak zabúdame na olizovanie varešky!
Potrebný je tiež teplomer, aby sme zistili presnú teplotu na výborný karamel. Ten by mal dosahovať teplotu 154 stupňov Celzia.
Croquembouche pochádzajú z Francúzska a netreba hovoriť, že ide o extrémne efektný a lákavý dezert. Tieto na povrchu chrumkavé a vnútri vláčne guľôčky sa vyrábajú z odpaľovaného cesta a za pomoci karamelu sa lepia do vežičiek. Názov pochádza z francúzskeho výrazu „Croque en bouche“ čo v preklade znamená niečo, čo nám chrumká v ústach.
My sme tieto drobné sladké guľôčky plnili krémom z Mascarpone, gaštanového pyré a rumu. V každej sme však nechali maličký priestor pre trošku ríbezľového džemu na osvieženie. A nemusím vám hovoriť, že kým som prišla domov, z vežičky ostal len nejedlý podnos…
CHEESECAKE V JABĹČKU
Okrem Croquembouche, do ktorých som sa zamilovala sme si pripravili aj zdravšiu verziu Cheesecaku a tak vám „do pľacu“ dávam výborný nápad – namiesto korpusu zo sušienok vydlabeme jabĺčka a naplníme obľúbeným cheesecake krémom. K jabĺčkam výborne sedí škorica, hrozienka, rum, javorový sirup či oriešky.
Pri pečení treba jabĺčkam dopriať luxusný vodný kúpeľ, v opačnom prípade by mohli popraskať alebo sa rozísť. Zvykla som robiť vodný kúpeľ tak, že som formu zabalila do alobalu a položila do plechu s vlažnou vodou. Tentokrát sme ale do rúry vložili dva plechy s vodou, hore a dole a na treťom plechu v strede sa piekli naše cheesecakes.
AKO PIECŤ CHEESECAKE
Keď pečieme cheesecake, neotvárame rúru počas pečenia, najlepšie ani istý čas po jej vypnutí, keď už je koláč hotový. Oddýchnite si vy a nechajte oddychovať aj váš Pokiaľ nám cheesecake nestuhol, znamená to, že sme ho piekli krátko. Hlavné je, aby sa cheesecake piekol pri nízkej teplote a dlhšie. Správne upečený je v strede stále “trasľavý” a na okrajoch tuhý. Ak popraská – piekol sa príliš dlho a je prepečený. Ideálna teplota pri teplovzdušom ohreve je 150 °C. Rovnako dôležitý je vodný kúpeľ. A to preto, aby povrch cheesecake ostal lesklý, hladký a nepopraskaný.
Myslím, že nič ďalšie netreba dodávať, ak nemáte po ruke dezert, vychutnajte si aspoň tieto pekné fotky
PS: S ktorým cukrom zo Sweet Family pečiete najradšej?
+ There are no comments
Add yours