Pastelová torta s krehkými pusinkami


Pastelová torta s krehkými pusinkami

Efektná, zaujímavá a extrémne chutná! Hoci výroba tejto torty trvá trošku dlhšie, výsledok rozhodne stojí za to. Chutí totiž ešte lepšie, ako vyzerá. Do candybaru, aj toho svadobného, na oslavu či inú špeciálnu príležitosť je ako stvorená.

 Čas prípravy 3 hodiny

IMG_0074

TIP

ABY SME DOCIELILI EFEKT „NAOPAK TEČÚCEJ ČOKOLÁDY“, TORTU ROBÍME OBRÁTENE (DOLE HLAVOU). POSTUPUJEME NASLEDOVNE:

Pri skladaní torty myslíme na to, že na vrchu i spodku musíme umiestniť najhrubšie a najpevnejšie časti upečeného rozrezaného cesta. Ideálne je používať spodné časti korpusu, ktoré majú hladký povrch.

Keď je torta poskladaná zo všetkých častí a natretá krémom, aj farebnými vrstvami, pozor iba po obvode, tz. po celej bočnej časti nie na vrchu, necháme ju poriadne stuhnúť (najlepšie počas celej noci). Roztopenú čokoládu potom nalejeme po okraji torty po celom obvode a opäť dáme poriadne stuhnúť do chladničky.

 Keď čokoláda stuhne na vrch torty položíme dosku, na ktorej chceme mať tortu umiestnenú. Pretočíme ju celú naopak a zvyšnými krémami (biely + farebné) dotrieme tortu aj na vrchu. Docielime tak efekt „naopak tečúcej čokolády“ a trochu dáme zabrať gravitácii :)

img_0062

INGREDIENCIE


Korpus
4 žĺtky
240 g práškového cukru
2 lyžice ľadovej vody
6 lyžíc horúcej vody
240 g polohrubej preosiatej múky
Polovička bal. prášku do pečiva
Sneh zo 4 bielkov
Ružové  a červené potravinárske farbivo gélové

Plnka
500 g ricotty (prípadne jemného odtučneného tvarohu)
1 balenie bourbon vanilka cukru
1 lyžica vanilkového bourbonu (obsahuje alkohol, možno nahradiť exktraktom)
Čučoriedkový džem
Malinový džem
Čerstvé čučoriedky
Čerstvé maliny
Jahody (voliteľné)

Vonkajší maslový meringue krém
4 bielky
240 g krupicového cukru
330 g mäkkého masla
Potravinárske farbivo gélové (ružové, červené, tyrkysové farbivo)

Zdobenie
Domáce pusinky (recept čoskoro)
Kvety
Drobné ovocie (Použité v torte: maliny, čučoriedky)
Biela čokoláda
33-percentná smotana (asi 5 lyžíc)
Tyrkysové potravinárske farbivo gélové

Potrebujeme tiež
2 x forma na pečenie (priemer 17 cm)
Maslo na vymastenie foriem
Tortové nože (špachtle) na natieranie aj lepšiu manipuláciu s tortou
Otočný kruh (použijeme pri natieraní torty)

IMG_0077

POSTUP

Vnútorný krém: Riccotu vymiešame s bourbon cukrom a tekutou vanilkou a dáme do chladničky.

Maslový meringue krém podľa časopisu Apetit: Do ohňovzdornej misky vložíme bielka, prisypeme cukor, zamiešame jemne prešľaháme. Misku položíme na hrniec s vriacou vodou a neprestávame šľahať, aby sa bielka nezačali variť. Akonáhle sa rozpustí cukor,  misku dáme dole z hrnca a došľaháme do celkom tuhého snehu. Keď sneh úplne vychladne, zašľaháme do neho zmäknuté maslo. Do troch malých misiek odoberieme približne dve lyžice krému. Do jednej pridáme červené farbivo, do druhej ružové a do tretej tyrkysové. Poriadne premiešame a všetky krémy dáme tuhnúť do chladničky.

Korpus:  Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov. Opatrne rozdelíme žĺtky od bielkov a vložíme ich do dvoch mís. Misa s bielkami musí byť suchá a čistá, v opačnom prípade nevyšľaháme tuhý sneh (ten však pripravujeme ako posledný, môžeme do neho pridať aj pár kvapiek citrónovej šťavy). Žĺtky za pomoci mixéra vyšľaháme s cukrom. Pridáme dve lyžice studenej vody a opäť vyšľaháme. Múku preosejeme niekoľkokrát (korpus bude vzdušnejší, ľahší aj viac narastie) a premiešame poriadne s práškom do pečiva. Takúto múku potom prisýpame k žĺtkom a na striedačku prilievame horúcu vodu. Keď minieme všetku múku a vodu, vymiešame tuhý sneh z bielkov a opatrne, zľahka špachtľou primiešame k zmesi (nemiešame!). Cesto rozdelíme na dve časti. Do jednej pridáme trošku ružového farbiva, do druhej červené.  Vylejeme do maslom vymastených a múkou vysypaných foriem a dáme piecť približne na 35-40 minút pri 180 stupňoch. (Pozor! Každá rúra pečie inak, cesto je potrebné pri prvom raze odsledovať a odstopovať si čas pečenia)

Upečené a úplne vychladnuté cesto rozrežeme tak, aby sme získali tri rovnako hrubé korpusy. Spodné časti korpusov použijeme ako spodok torty a vrch torty.

Vrstvenie: Na spodný korpus natrieme čučoriedkový džem, navrstvíme vnútorný ricotta krém a pridáme do neho umyté a usušené čučoriedky. Položíme ďalší korpus, na ktorý natrieme malinový džem, krém a pridáme čerstvé maliny. Takto vrstvíme až do posledného korpusu, pričom striedame malinovú a čučoriedkovú náplň a rovnako aj farby korpusov. Na vrch položíme vrchný korpus a tortu dáme poriadne stuhnúť do chladničky.

Asi po hodine vyberieme tortu a natrieme ju bielym meringue krémom. Opäť necháme stuhnúť. Potom tortu uložíme na otočný kruh a za pomoci špachtle nanesieme po celom obvode farebné krémy. Stačí robiť menšie bodky a potom roztierať. Vrch torty stále vynechávame, nakoľko bude tvoriť spodok torty. Tortu opäť necháme tuhnúť v chladničke.

Zatiaľ si nalámeme čokoládu a zalejeme ju smotanou na šľahanie. V prikrytej miske necháme čokoládu zaliatu asi 10 minút. Potom rozmiešame, opatrne pridáme tyrkysové farbivo a čokoládu vylejeme na celý okraj vychladenej torty (pozri „TIP“ vyššie) Vložíme do chladničky a necháme čokoládu stuhnúť.

Keď čokoláda stuhne, tortu pretočíme naopak a vrchnú časť dotrieme opäť bielym meringue krémom a farebnými. Vrch torty dozdobíme ovocím a kvetmi.

IMG_0076

IMG_0126

+ There are no comments

Add yours

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.