Marocká polievka z červenej šošovice


Marocká polievka z červenej šošovice

Keď som zistila, že na mňa ostalo nedeľné varenie pre troch mužov môjho života – otca, brata a partnera, mojou jedinou otázkou bolo, ako nasýtim troch hladných chlapov, ktorí zjedia veľa a ešte viac, a ktorí sa spoliehajú na to, že ich ako správna žienka domáca bohato pohostím. Marocká polievka. To je moja odpoveď. Je príjemne pálivá, veľmi netradičná, dostatočne sýta a nekonečne voňavá. No a dobre, mala som doma stopkový zeler a červenú šošovicu z trhu…

 Čas prípravy 1 hodina

TIP

Pokiaľ ide do polievky s inou zeleninou aj paradajkový pretlak alebo paradajky, pridávajte ich vždy ako posledné. Vďaka nim sa vytvorí totiž kyslé prostredie a ostatnú zeleninu už neuvaríte do mäkka.

photo-1443131612988-32b6d97cc5da

Červená šošovica. V zdravom jedálničku by červená šošovica nemala chýbať. Ide o najľahšie stráviteľnú strukovinu a podľa Cunninghamovej encyklopédie táto výnimočná strukovina pozitívne pôsobí proti stresu, depresii a neurózam. Je bohatá na bielkoviny, železo, vápnik a vlákninu.

INGREDIENCIE

3 šalotky
Olivový olej
3 mrkvy (radšej 4 užšie a menšie, ako tri veľké a hrubé)
Stopkový zeler (primerane k mrkve)
3 strúčiky cesnaku
3 lyžičky mletého koriandru
2 lyžičky rímskej rasce
1,5 lyžičky kurkumy
1 lyžička kajenskej papriky
1 lyžička sladkej papriky
2 lyžičky mletej škorice
Himalájska soľ na dochutenie
Čerstvo namleté čierne korenie podľa chuti
2,5 litra vody
400 ml konzerva krájaných paradajok bez šupky
1,5 lyžice paradajkovej pasty
1 pohár červenej šošovice
Šťava z jednej limetky
Čili vločky podľa chuti
Čerstvý koriander

 

POSTUP

V hlbokom hrnci speníme na olivovom oleji šalotku nakrájanú na jemno. Mrkvu očistíme a nakrájame na kolieska, nakrájame zeler na rovnako hrubé kúsky, nasekáme cesnak a všetko pridáme k šalotkám do hrnca. Pražíme na miernom ohni.

Šošovicu niekoľkokrát prepláchneme a necháme odkvapkať. K opraženej zelenine pridáme všetky koreniny a poriadne premiešame, následne pridáme aj šošovicu. Podlejeme vodou a necháme zovrieť. Po zovretí pridáme paradajkovú pastu aj konzervu a varíme pokým šošovica nie je mäkká. Pozor, červená šošovica sa varí podstatne kratšie ako hnedá. Na jej prípravu stačí 15-20 minút. Na záver pridáme do polievky odšťavenú limetku.

Podávame s nasekaným koriandrom a čili vločkami.

+ There are no comments

Add yours

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.