Feniklová polievka s pomarančom

Príjemne ostrá vďaka aromatickému bielemu koreniu a feniklu, sladká po pomarančoch. Polievka plná vitamínov osvieži, zasýti a prekvapí svojou výraznou chuťou.
Čas prípravy 45 min 1,5 litra
Fenikel. Je výnimočný pre svoju chuť, no v slovenskej kuchyni málo využívaný. Táto zelenina pochádza zo Stredomoria a grécka mytológia hovorí, že bohovia z Olympu na zem ľuďom vo feniklovej stonke naplnenej uhlím poslali vedomosti.
INGREDIENCIE
4 lyžice olivového oleja
1 biela cibuľa
3 fenikle
100 ml bieleho vína
1l zeleninového vývaru
1 lyžička bieleho korenia
Soľ podľa chuti
2 pomaranče
Šťava z limety
Ricotta prípadne kyslá smotana
Farebné korenie čerstvo namleté
Feniklová vňať
POSTUP
Fenikel nakrájame a poriadne premyjeme vodou (tvrdý stred odstránime, feniklovú vňať nevyhadzujeme, použijeme ju na ozdobenie). V hrnci rozpálime olivový olej a speníme na ňom najemno nasekanú bielu cibuľu. Potom pridáme nakrájaný fenikel. Prikryjeme pokrievkou a dusíme asi 10 minút. Potom prilejeme víno a necháme ho odparovať. Zatiaľ si zohrejeme vývar. Keď bude víno takmer odparené pridáme vývar a varíme až pokým fenikel nie je celkom mäkký. Potom polievku odstavíme z ohňa a rozmixujeme tyčovým mixérom.
Dochutíme soľou, korením a prilejeme šťavu z jedného pomaranča a limety. S bielym korením treba zaobchádzať opatrne. Je veľmi aromatické a jeho chuť by mohla preraziť všetky ostatné. Druhý pomaranč zbavíme šupy aj bielych častí a nakrájame na malé kúsky. Pridáme do polievky a premiešame.
Rozmiešame poriadne ricottinu príp. kyslú smotanu a rovnako ju primiešame do polievky. Podávame s nasekanou feniklovou vňaťou a čerstvo namletým farebným korením.
+ There are no comments
Add yours