Feniklová polievka s pomarančom


Feniklová polievka s pomarančom

Príjemne ostrá vďaka aromatickému bielemu koreniu a feniklu, sladká po pomarančoch. Polievka plná vitamínov osvieži, zasýti a prekvapí svojou výraznou chuťou.

Čas prípravy 45 min 1,5 litra

Fenikel. Je výnimočný pre svoju chuť, no v slovenskej kuchyni málo využívaný. Táto zelenina pochádza zo Stredomoria a grécka mytológia hovorí, že bohovia z Olympu na zem ľuďom vo feniklovej stonke naplnenej uhlím poslali vedomosti.

Processed with VSCOcam with lv01 preset

INGREDIENCIE

4 lyžice olivového oleja
1 biela cibuľa
3 fenikle
100 ml bieleho vína
1l zeleninového vývaru
1 lyžička bieleho korenia
Soľ podľa chuti
2 pomaranče
Šťava z limety
Ricotta prípadne kyslá smotana
Farebné korenie čerstvo namleté
Feniklová vňať

POSTUP

Fenikel nakrájame a poriadne premyjeme vodou (tvrdý stred odstránime, feniklovú vňať nevyhadzujeme, použijeme ju na ozdobenie). V hrnci rozpálime olivový olej a speníme na ňom najemno nasekanú bielu cibuľu. Potom pridáme nakrájaný fenikel. Prikryjeme pokrievkou a dusíme asi 10 minút. Potom prilejeme víno a necháme ho odparovať.  Zatiaľ si zohrejeme vývar. Keď bude víno takmer odparené pridáme vývar a varíme až pokým fenikel nie je celkom mäkký. Potom polievku odstavíme z ohňa a rozmixujeme tyčovým mixérom.

Dochutíme soľou, korením a prilejeme šťavu z jedného pomaranča a limety. S bielym korením treba zaobchádzať opatrne. Je veľmi aromatické a jeho chuť by mohla preraziť všetky ostatné. Druhý pomaranč zbavíme šupy aj bielych častí a nakrájame na malé kúsky. Pridáme do polievky a premiešame.

Rozmiešame poriadne ricottinu príp. kyslú smotanu a rovnako ju primiešame do polievky. Podávame s nasekanou feniklovou vňaťou a čerstvo namletým farebným korením.

+ There are no comments

Add yours

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.