Domáce buchty

Aj vy premýšľate, čo ďalšie doma ukuchtiť, ako nakŕmiť domácnosť, prípadne zabaviť deti v kuchyni, no v čase karantény vám už dochádzajú všetky nápady? Buchty sú skvelým riešením. Nie je to rýchlovka, ale naopak veľmi príjemne využitý čas napríklad aj s rodinou. Práca s cestom upokojuje, zabaví aj najmenších a ako bonus, keď vám buchty začnú krásne rásť, máte pocit, že v tejto dobe je predsalen aspoň malý dôvod na úsmev:). Takže vytiahnite džemové zásoby zo špajzičiek, aj tú múku, ktorú sme vykúpili a poďte sa zabaviť doma!

Čas prípravy, kysnutia a pečenia 2 hodiny
40 kúskov z 1 kg múky

♡ INGREDIENCIE
Cesto
120 g roztopeného masla
500 ml polotučného mlieka (môžete použiť aj iné ak nemáte polotučné)
120 g kryštálového cukru
1 lyžica medu
1 kocka droždia
500 g hladkej múky
500 g polohrubej múky
2 x vajce
Štipka soli
Kôra z 1/2 citróna (voliteľné)
Práškový cukor na posypanie
Plnka
Domáci džem, ktorý nie je príliš tekutý
Nutella
Tvaroh
Čo máte doma a príde vám na chuť
♡ POSTUP
Ako prvé si urobíme kvások. Maslo roztopíme a dáme bokom chladnúť ( do cesta ho nikdy nelejeme horúce). Do menšieho hrnca dáme mlieko a cukor, varíme kým sa cukor nerozpustí, tak, aby mlieko ostalo teplé a nie vriace (jednoduchý test: stále vieme do neho namočiť prst – v opačnom prípade by sme si zabili droždie, ktoré neskôr pridáme). Zohriate mlieko prelejeme do sklenej misky/nádoby (pri aktivovanom droždí by sme sa mali vyhýbať kovu, najlepšie je tiež používať drevenú varešku na miešanie). Na vrch mlieka rozdrobíme čerstvé droždie a jemne poprášime hladkou múkou. Necháme droždie aktivovať cca 15 minút. Keď sa na vrchu urobí pekná „čiapočka“ môžeme pracovať ďalej.
Zatiaľ si spolu navážime všetky ostatné suroviny (múky, vajcia, soľ, med, kôru). K surovinám po cca 15tich minútach prilejeme roztopené vlažné maslo, aktivované droždie s mliekom a bud v stroji za pomoci háku na pomalej rýchlosti alebo ručne, vymiesime hladké, vláčne a pružné cesto. Nemalo by byť lepivé, aby sme s ním vedeli po vykysnutí ľahko pracovať (cesto by sa malo odliepať od stien misky aj od rúk, nemalo by byť príliš tuhé aby buchty ostali nadýchané a naopak nie tvrdé).
Cesto vložíme do nádoby/misky, poprášime hladkou múkou, prikryjeme handrou a dáme oddychovať na teplé miesto. Približne o 15 minút cesto poprekladáme aby sme vytlačili z neho bublinky a dáme mu ďalších max 15 minút, prípadne podľa potreby, nemalo by však kysnúť príliš dlho (pozor aby vám cesto neprekyslo), malo by ale zdvojnásobiť svoj objem. Ľahký test či už je cesto nakysnuté: pichneme do neho prstom a cesto sa vráti do pôvodného tvaru, na povrchu je hladké a ostáva pružné.

Keď máme cesto urobené, postupovať môžeme dvoma spôsobmi. Ja robím buchty tak, že cesto rozdelím a navážim na cca 55-60g bochníčky. Vždy ich treba prikrývať handrou, aby neobschli. Keď sú bochníčky navážené, v ruke z nich spravím placku, do stredu dám malú lyžičku plnky, okraje cesta ponaťahujem tak, aby som ich spojila a urobila peknú buchtu. Opäť vrátim pod handru a keď sú všetky buchty naplnené namočím si ruky poriadne do oleja a všetky ešte raz pregúľam zľahka v rukách a dávam do pekáča alebo formy na pečenie, vystlané s papierom na pečenie. Znova ich prikryjeme a necháme ešte podkysnúť cca 15 minút.


Druhý spôsob je, že cesto vyvaľkáme, nakrájame na rovnaké štvorčeky a ako v predošlom postupe, naplníme, poolejujeme, uložíme na plech, prikryjeme a necháme podkysnúť.


Rúru máme predhriatu na 200 stupňov, vrchný aj spodný ohrev. Buchty pečieme kým nie sú na vrchu pekne hnedé, približne 20-25 minút.
Keď buchty vyberieme a vychladnú, poprášime ich práškovým cukrom. Dobrú chuť!




+ There are no comments
Add yours