Cheesecake z pečených gaštanov a javorového sirupu


Cheesecake z pečených gaštanov a javorového sirupu

Keď je jeseň za oknami, tak aj na tanieri. Čo lepšie si môžem dať keď vonku prší, ako cheesecake z pečených gaštanov, javorového sirupu, so škoricou, čokoládou a teplým cappuccinom?

Čas prípravy 1 hodina

TIP

Pečte cheesecake pomaly pri nízkej teplote a vo vodnom kúpeli. Zabránite tak tomu, aby popraskal alebo vám prihorel. Cheesecake je správne upečený vtedy, keď sa kraje začnú oddeľovať od formy, no jeho stred je stále „trasľavý“. Počas pečenia neotvárajte rúru . Viac zo sveta cheesecakes sa dočítate TU.

Processed with VSCOcam with lv01 preset

INGREDIENCIE

Korpus
180 g  Lotus sušienok
80 g roztopeného masla
Zopár hrozienok (voliteľné)
Plnka
375 g Philadelphia (alebo akýkovek iný cream cheese – smotanový syr)
250 g pečených lúpaných gaštanov (dajú sa kúpiť napr. v Billa medzi orieškami)
+ zopár gaštanov na ozdobenie torty
5-6 lyžíc extra hustej smotany na šľahanie
3 vajcia
2 lyžice múky
7 lyžíc javorového sirupu
3 lyžičky práškového vanilkového cukru bourbon z pravej vanilky
Štipka mletej škorice
Lyžička mletého badiánu
Povrch
100 g čokolády na varenie
Škoricový / karamelový cukor
Gaštany na ozdobenie
Jedlé kvety (voliteľné)

Čo ešte budeme potrebovať
Alobal
Trochu masla na vymastenie formy
Papier na pečenie vystrihnutý do kruhu (veľkosť dna formy)
Hlboký plech, aby sme cheesecake mohli piecť vo vodnom kúpeli

Processed with VSCOcam with lv01 preset

POSTUP

Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov. Dno formy natrieme maslom, uložíme naň vystrihnutý papier na pečenie a znova potrieme maslom. Formu obalíme do alobalu a naplníme ju rozdrvenými (polámanými) Lotus keksíkmi. Roztopíme si maslo a polejeme ním keksíky vo forme. Môžeme posypať hrozienkami. Odložíme bokom.

Cream cheese vymiešame s javorovým sirupom, vanilkovým cukrom, škoricou a badiánom. Po jednom pridáme vajcia – vždy zapracujeme jedno a až potom pridáme druhé (príp. ich môžeme zľahka rozšľahať vo vedľajšej miske). Gaštany vymixujeme so smotanou do hladkej hmoty a primiešame ku cream cheese. Opatrne prisýpame múku a vytvoríme hustú plnku.

Vylejeme ju na keksíkový korpus, postavíme do hlbokého plechu s vlažnou vodou – tak, aby voda siahala približne 1 cm po okraj tortovej formy. Dáme piecť na 15 minút do rúry. Po 15- tich minútach stiahneme teplotu na 120 stupňov a pečieme ešte približne 25 minút (pokým cheesecake nie je hotový).

Keď koláč celkom vychladne, dáme ho aspoň na 5 hodín na chladničky. Pred podávaním polejeme čokoládou a ozdobíme gaštanmi, cukrom a kvetmi. Čokoládu si roztopíme vo vodnom kúpeli s trochou extra hustej smotany na varenie.

Processed with VSCOcam with lv01 preset

Processed with VSCOcam with lv01 preset

 

+ There are no comments

Add yours

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.