Černicový koláč


Černicový koláč

Apple pie, Cherry pie, blueberry pie,… Moja obľúbená pochúťka v Amerike, ale aj vo Fínsku (kde robia najlepší lingonberry pie na svete. Teda aspoň v tom mojom svete). Už bol teda čas urobiť si nejaký doma. Najčastejšie robievam jablkový alebo čerešňový, no keďže som prišla k veľkému množstvu krásnych čerstvých černíc, a nie je núdza kúpiť ich momentálne ani v obchode, rozhodla som sa pre černicový.

 1 hod 10 min

TIP

Krájajte koláč až keď bude takmer vychladnutý, trošku sadne a plnka zhustne. Oplatí sa počkať, v opačnom prípade celkom vytečie. Najlepšie je pripraviť si cesto minimálne dve hodiny vopred a nechať ho odstáť v chladničke. Ideálne pripraviť si ho deň vopred.

Processed with VSCOcam with hb1 preset

INGREDIENCIE

Cesto
2 balenia vanilkového cukru
300 g hladkej múky
1 vajce + 1 žĺtok
150 g studeného masla
Štipka soli


Plnka
500 g čerstvých černíc
4 lyžice práškového cukru
150 ml vody
2 lyžičky kukuričného škrobu (príp. aké zahusťovadlo uprednostňujete)
Šťava z jedného citróna

+ trochu masla na potieranie, 1 vajce na potieranie

Processed with VSCOcam with hb1 preset

POSTUP

Ako prvé si pripravíme černice. Asi 200 gramov z nich odložíme bokom. Z ostatných spravíme hustú šťavu.

Tú je možné urobiť dvoma spôsobmi:

1. Najjednoduchšie je vopred černice odšťaviť, aby sme sa zbavili zrniečok, potom vyliať do hrnca s vodou, cukrom a citrónovou šťavou. Chvíľku povariť a potom pridať škrob. Pozor, šrob je potrebné najprv rozmiešať s troškou vody a potom za stáleho miešania vliať do černicovej zmesi. Nechať zovrieť a odstaviť. Táto možnosť nám ušetrí čas.

2. Ak ale nemáme odšťavovač, môžeme černicovú hustú šťavu pripraviť aj nasledovne. Rozvaríme celé černice v hrnci  s vodou. Keď sa rozvaria, pretlačíme a preškrabkáme ich cez sitko, aby sme sa zbavili zrniečok. Celú precedenú zmes vložíme späť do hrnca s cukrom a citrónovou šťavou. Poriadne pomiešame a pridáme škrob. Opäť je potrebné vopred ho rozmiešať s troškou vody a až potom pomaly za stáleho miešania vliať do černicovej zmesi.

Takto pripravenú černicovú zmes odložíme bokom a necháme chladnúť. Pripravíme si zatiaľ cesto. Všetky ingrediencie – múku, jedno vajíčko a jeden žĺtok, vanilkový cukor a stuhnuté maslo nakrájané na kocky vymiesime do tuhého cesta. Rozdelíme ho na dva bochníky – jeden menší, ktorý pôjde na vrch, druhý väčší, ktorý pôjde na spodok. Zabalíme ich zvlášť do fólií a dáme chladiť do chladničky.

Keď cesto odstálo, rozohrejeme si rúru na 170 stupňov a rozvaľkáme najskôr väčšiu časť na tenké cesto. Potiahneme ho cez formu vymastenú maslom tak, aby prevísalo cez okraje. Dno popicháme vidličkou. Poukladáme celé černice, ktoré sme si odložili bokom a zalejeme hustou šťavou z rozvarených černíc.

Zvyšné cesto opäť na tenko rozvaľkáme a povykrajujeme z neho akékoľvek tvary. V tomto prípade srdiečka. Vykrojené cesto natiahneme cez vrch koláča. Ak nechceme aby koláč vytekal ako je na obrázku (čiže na spôsob crumble, ktorý je dobre pripravený práve vtedy, keď vytečie), prevísajúcu časť preložíme cez vrchné cesto, popicháme a uložíme vykrojené srdiečka na okraje. Lepšie sa však koláč prepečie keď trošku pretečie a prevísajúce okraje jednoducho len zľahka spojíme s vrchným cestom a zvyšok cesta odrežeme a zahodíme, okraje opäť aj v tomto prípade dozdobíme vykrojenými srdiečkami, plnka si už nájde cestu von:).

Na záver koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom a dáme piecť do rúry približne na 45 minút. Keď je koláč na povrchu zlatý, vytiahneme ho a necháme ho asi hodinu oddychovať.

Dobrú chuť!

 

2Comments

Add yours
  1. Simona

    Ďakujem za recept, mne osobne koláčik veľmi chutil. Ako píšete, treba ho nechať dostatočne vychladiť, pretože po rozkrojení môže vytiecť. Recept si ukladám a určite ho o rok s dozrievajúcimi černicami oprášim :)

    • nin

      dakujem krasne, skuste aj s jablckami alebo lesnymi cucoriedkami, nemusite sa bat primiesat aj mascarpone :) je to skvele, robime casto :)) krasny den

+ Leave a Comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.