Apple pie♡ 


Apple pie♡ 

Jablkový koláč ešte nikdy nesklamal. Overená klasika, s ktorou je ľahké experimentovať a výsledok je vždy vynikajúci. A vôbec, môže  niečo v tomto období krajšie rozvoňať byt, ako čerstvo upečený apple pie?!

Processed with VSCO with lv01 preset

 Čas prípravy 1 hodina

TIP

Najlepšie je pripraviť si cesto minimálne dve hodiny vopred a nechať ho odstáť v chladničke.

♡ INGREDIENCIE

Cesto
2 balenia vanilkového cukru
1 lyžica hnedého cukru
350 g hladkej múky značky
1 vajce + 1 žĺtok
150 g studeného masla K-Classic
Štipka soli
Studená voda podľa potreby


Plnka
4-5 väčších jabĺk
3 kopcovité lyžice trstinového cukru
1 lyžica Bourbon vanilky – práškovej (prípadne lyžička Bourbon vanilka tekutá) – nemusí byť
1,5 lyžice kukuričného alebo iného škrobu
1/2 citróna – šťava
1 lyžica tmavého rumu (nemusí byť)
Troška škorice

+ 1 vajce na potieranie
Voliteľné prílohy:
+ mandľové lupienky
+ vanilková zmrzlina
+ mascarpone

Processed with VSCO with lv01 preset

♡ POSTUP

Pripravíme si cesto. Múku, cukor, vanilkový cukor a soľ premiešame. Pridáme stuhnuté maslo nakrájané na kocky, jedno vajíčko a jeden žĺtok a vymiesime do tuhého cesta. Ak sa drobí, prilejeme trošku vody, tak aby sa cesto dalo vytvarovať do bochníka.  Ten rozdelíme na dve rovnako veľké časti. Zabalíme ich zvlášť do fólií a dáme chladiť do chladničky minimálne na jednu hodinu.

Kým sa chladí cesto, ošúpeme si jablká a nakrájame na menšie kúsky (ja krájam na plátky). Vložíme ich do hrnca spolu s cukrom. Keď budú jablká mäkké a cukor roztopený, pridáme citrón, rum, škoricu, vanilku a poriadne rozmiešame. Trošku vody (asi jednu lyžicu) vylejeme do malej misky a zmiešame so škrobom. Potom za stáleho miešania na miernom ohni vlejeme do jablkovej zmesi a po zhustnutí odložíme zo sporáka.

Keď cesto odstálo, rozohrejeme si rúru na 180 stupňov a rozvaľkáme najskôr jednu časť na tenké cesto. Potiahneme ho cez formu tak, aby pokrylo okraje. Dno popicháme vidličkou. Rovnomerne vlejeme jablkovú zmes.

Zvyšné cesto opäť na tenko rozvaľkáme a nakrájame na dlhé pásiky, z ktorých na vrchu koláča vytvoríme mriežku, ktorú môžeme potrieť vajíčkom. Fantázii sa medze nekladú. Koláč môžete zakryť aj celý cestom, nezabudnite však urobiť zopár otvorov. Vrch potrieme žĺtkom, môžeme posypať kryštálovým cukrom.

Dáme piecť na 20 minút pri 180 stupňoch. Podľa potreby dopečieme koláč tak, aby cesto začalo chytať zlatú farbu.

+ There are no comments

Add yours

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.