Ako správne ukladať potraviny v chladničke


Ako správne ukladať potraviny v chladničke

Na tom, ako usporiadame všetky pochutiny a suroviny v našej chladničke záleží! A oveľa viac, ako ste si  možno mysleli. Mäso, zelenina, uvarená strava či nápoje. Všetko má svoje miesto. Azda by ste ani neverili, ako na vás nesprávne usporiadanie môže vplývať. V jednotlivých poličkách sa totiž teploty líšia, preto na tom, kam čo uložíme, záleží. Navyše, so správnym skladovaním potraviny vydržia dlhšie.

photo-1418669112725-fb499fb61127

Horná časť chladničky:

V tejto časti chladničky je 8 °C. Poličky v hornej časti a v strednej časti sa príliš pri skladovaní potravín nelíšia, najideálnejšie je však skladovať tu víno, maslo, zvyšky hovotých pokrmov, varené jedlá.

Pozor! Nikdy nevkladáme do chladničky ešte teplé jedlá. Zmeníme tak celú klímu chladničky, v niektorých prípadoch môže dôjsť i skazeniu pokrmu.

 

Stredná časť chladničky:

Je pri teplote 3 až 5 °C vhodná na skladovanie mliečnych výrobkov (jogurty, syry,…), dezertov, múčnikov a potravín s označením „po otvorení uchovajte v chlade“. Vo vrchnejšej a strednej časti chladničky je vhodné skladovať šunku, vajcia a napríklad aj také obložené chlebíčky, nealkoholické nápoje či pivo.

Spodná časť chladničky:

Nazývana aj ako „nulová zóna“. V tejto časti je 0 až 2 stupne Celzia, čiže ide o najchladnejšie miesto v chladničke. Preto by sme tu mali uchovávať čerstvé mäso, mäsové výrobky a ryby.

Dolné zásuvky:

Teplota v tejto časti je na úrovni troch stupňov Celzia. Zásuvky sú určené na skladovanie ovocia a zeleniny. Pozor však, paradajky, uhorky, nezrelé ovocie, exotické ovocie ako napríklad mango či avokádo do chladničky nepatria.

Pred uskladnením zeleniny v chladničke je dobré odstrániť listy. Ak sa rozhodneme ovocie a zeleninu pred uskladnením umyť, je potrebné ju poriadne usušiť a až potom vložiť do chladu.

Moderné chladničky sú vybavené LED osvetlením, ktoré predlžuje fotosyntézu a zachovávajú sa tak vitamíny aj antioxidanty. Preto ak máte možnosť a vyberáte novú chladničku, siahnite po tej s LED osvetlením.

Police vo dverách:

Dvere nás často lákajú na odkladanie všetkého, čo nemáme kam inam dať. V tejto časti je pritom 8 až 10 stupňov takže dvere sú ideálnym miestom pre skladovanie masla, vajec a syru vo vrchnej časti, nápojov a plechoviek v spodnej časti. Patria sem rovnako otvorené fľašky napríklad kečupu, horčice, …

Ďalšie užitočné rady

– Nenechávame chladničku dlho otvorenú, najmä v lete!

– Neprepĺňame chladničku. Potraviny musia mať medzi sebou menší priestor, aby mohol chladný vzduch správne prúdiť a potraviny sa tak dlhšie udražali čerstvé

– Správna teplota je dôležitá, nakoľko zabraňuje rastu mikroorganizmov

– Neplytvajme potravinami! Osvojiť si heslo prvý dnu=prvý von sa vypláca. Staršie potraviny držíme vpredu, nové vzadu

– Pokiaľ nemáme chladničku so systémom Bacteria Safe, myslíme na jej pravideľné čistenie

– Malá miska s pomletou kávou pohltí všetky pachy v chladničke

+ There are no comments

Add yours

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.