Ako na stracciatella krém a orieškový korpus


Ako na stracciatella krém a orieškový korpus

Nedávno som pre svojho najmilšieho oslávenca vyrobila stracciatella tortu s orieškami. Teda, zrejme by som ju nikdy nerobila, ale na osudnú otázku, akú tortu by si oslávenec prial, som dostala jednoznačnú narodeninovú odpoveď: Stracciatella! A to už som nemohla cúvnuť… No nakoniec, vznikol jeden z obľúbených krémov a oň sa musím s vami rozhodne podeliť!

Čas prípravy krému 10 minút
Čas pečenia jedného korpusu cca 20 minút

TIP

Tortu môžeme ozdobiť podľa vlastnej fantázie. Ja som tentokrát zvolila orieškovú pomletú zmes na bočné i vrchnú stenu torty – stačí tortu potrieť krémom a pomocou veľkej stierky na steny aplikovať orieškovú zmes, a vrch som ozdobila svojim obľúbeným eukalyptom, stekajúcim slaným karamelom a čokoládovými kúskami. Tie docielime veľmi jednoducho: 78% čokoládu roztopíme vo vodnom kúpeli, pomocou lyžice alebo ak chceme štruktúru tak pomocou hrubého štetca aplikujeme na papier na pečenie a necháme počas noci dobre zamraziť. Čokoládové listy môžeme čímkoľvek dozdobiť pokým nie je stuhnutá.

♡INGREDIENCIE


Orieškový korpus (3 ks, priemer kruhu 17 cm)
4 žĺtky – vajce veľkosť L
240 g preosiateho práškového cukru
2 lyžice ľadovej vody
6 lyžíc horúcej vody
100 g mletých lieskovcov (prípadne zmes mletých orieškov)
*pokiaľ robíme čistý piškót bez orieškov, tak odoberieme 100g orieškovej zmesy a naopak pridáme 100g múky, postup prípravy je rovnaký
140 g hladkej preosiatej múky
2 lyžičky bourbon vanilka prášku
Polovička bal. prášku do pečiva
Sneh zo 4 bielkov

type=“flower“]
Stracciatella krém
350 g mascarpone
100 g smotany na šľahanie 40%
1 čajová lyžička vanilkového extraktu Bourbon
120 g čokolády 75%
1 lyžica Creme de CaCao (čokoládový likér) – voliteľné

Torta na obázku obsahovala čerstvé maliny a malinový rozvar na korpuse.

♡Ako na nadýchaný piškót

Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov. Opatrne oddelíme žĺtky od bielkov a vložíme ich do dvoch mís od kuchynského robota. Misa s bielkami musí byť suchá a čistá, v opačnom prípade nevyšľaháme tuhý sneh (ten však pripravujeme ako posledný, môžeme do neho pridať aj pár kvapiek citrónovej šťavy), pridávam tiež štipku soli.

Žĺtky za pomoci robota vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme dve lyžice studenej vody a opäť vyšľaháme. Múku preosejeme niekoľkokrát (korpus bude vzdušnejší, ľahší aj viac narastie), premiešame poriadne s práškom do pečiva, orieškovou zmesou a vanilkou. Takúto múku potom prisýpame za stáleho miešanie na rýchlosti 1 k žĺtkom a na striedačku prilievame horúcu vodu. Keď minieme všetku múku a vodu, vymiešame tuhý sneh z bielkov a zľahka špachtľou primiešame do žĺtkovej zmesi. Cesto rozdelíme na tri rovnaké časti, teda, pokiaľ chceme korpusy piecť zvlášť. Ja pečiem vždy zvlášť a cesto tak nerozrezávam po upečení. Takto vyjdú krajšie a nadýchanejšie korpusy.  

Tri kruhy (používam kruh/obruč nie formu na pečenie) obalíme zo spodnej časti alobalom, vymastíme alobal aj steny maslom, vysypeme trochou múky, vylejeme dnu cesto a dáme piecť približne na 15 až 20 minút pri 180 stupňoch. Pokiaľ pečieme cesto v jednej forme, čas pečenia je 30-35 minút. Tieto časy platia pri menšom priemere kruhu/formy (17cm).

Každá rúra pečie inak, cesto je potrebné pri prvom raze odsledovať a odstopovať si čas pečenia.

Ak sme piekli cesto v jednej forme, upečené a úplne vychladnuté cesto rozrežeme tak, aby sme získali tri rovnako hrubé korpusy.

♡Stracciatella krém

Mascarpone, vanilkový extrakt a Creme de Cacao (nemusí byť) vymiešame v kuchynskom robote. Špachtľou primiešame čokoládu nastrúhanú na hoblinky, vyšľaháme šlaľačku a opatrne špachtľou taktiež primiešame k mascarpone. Krém je htový!

+ There are no comments

Add yours

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.