Zapekaný plnený fenikel


Zapekaný plnený fenikel

Inšpiráciu som našla v jednej zo svojich obľúbených kníh Vegánske pochúťky. Nie som ale vegánka a kniha je navyše prispôsobená možnostiam zahraničného trhu a tak si vždy recepty odtiaľto upravím na naše slovenské a svoje nevegánske pomery. Každopádne, fenikel je moja obľúbená surovina a pre mňa – žiadny recept z feniklu nemôže byť zlý! 

 1 hodina 10 minút 2 porcie

Fenikel. Je výnimočný pre svoju chuť, no v slovenskej kuchyni málo využívaný. Táto zelenina pochádza zo Stredomoria a grécka mytológia hovorí, že bohovia z Olympu na zem ľuďom vo feniklovej stonke naplnenej uhlím poslali vedomosti. Taliani si ho neskôr prisvojili za svoju národnú zeleninu. Tu nájdete ďalší skvelý recept z feniklu.

IMG_7720

INGREDIENCIE

2 veľké fenikle
4 lyžice olivového oleja
1 cibuľa
4 strúčiky cesnaku
Za hrsť vykôstkovaných čiernych olív
Zopár celých veľkých kapár pokrájaných na kolieska
200 g údeného tofu
Malá konzerva paradajkového hustého pretlaku
50 ml červeného vína
4 lyžice zeleninového vývaru
1 lyžica trstinového cukru
Soľ
Čerstvo namleté čierne korenie
4 lyžice strúhanky
4 lyžice kyslej smotany
Čerstvé bylinky
Cherry paradajky (nemusí byť)

POSTUP

Prekrojíme fenikle na polovičky a vyrežeme tvrdé buľvy tak, aby nám ostali pekné vaničky, ktoré neskôr budeme plniť. Fenikle poriadne poumývame a pripravíme na blanšírovanie – necháme zovrieť osolenú vodu, vložíme fenikle a necháme 5 minúť variť. Zatiaľ nachystáme ďalší hrniec s ľadovou vodou, kde po piatich minútach schladíme fenikle. Pripravíme si plnku.

Nasekáme feniklovú vňať a časti feniklu, ktoré nie sú tvrdé no oddelili sa s buľvami, ktoré sme vyrezali z feniklov. Nasekáme na drobno cibuľu aj cesnak. Na drobno tiež nakrájame olivy, kapary na kolieska. Dve lyžice olivového oleja rozohrejeme na panvici a do zlatisa na ňom upražíme cibuľu s cesnakom. Pridáme olivy s kaparami a pokrájaným zvyšným feniklom a spolu podusíme približne 3 minúty. Rozohrejeme si rúru na teplovzdušný ohrev a 180 stupňov.

Tofu usušené v papierových obrúskoch nakrájame na malé kocky. Do zmesi na panvici prilejeme olej a prisypeme tofu. Opäť chvíľku smažíme na panvici. Pridáme pretlak a zmes poriadne premiešame. Povrch posypeme cukrom a necháme jemne skaramelizovať. Potom pridáme víno a vývar, stíšime teplotu a necháme tekutiny vypariť. (cca 5 minút). Zatiaľ si vytiahneme z vody fenikel a necháme odkvapkať.

Pridáme smotanu, strúhanku, soľ, korenie, poriadne všetko premiešame a naplníme zmesou fenikle. Tie sme si medzi časom vytiahli z vody, nechali odtiecť a poukladali do zapekacej misy. Polejeme olejom, pridáme čerstvé bylinky, feniklovú vňať,  na vrch môžeme dať malé cherry paradajky a celé kapary (zapečené chutia ešte lepšie). Takto pripravené fenikle necháme v rúre piecť 20 minút pri 180 stupňoch (teplovzdušný ohrev). Podávame ešte horúce.

IMG_7745

+ There are no comments

Add yours

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.