Vietnamské jarné rolky


Vietnamské jarné rolky

Na jarné rolky chodievame pomerne často do našej obľúbenej vietnamskej reštaurácie. Je to zdravé ľahké jedlo plné príjemných chutí, ktoré tak akurát chrumká v ústach. Každú sobotu kým ešte nie je teplo si chodievame do môjho obľúbeného freshmarketu užiť sobotné ráno, vychutnať dobrú kávičku a nakúpiť nejaké tie dobroty. Konečne som sa odhodlala na ryžové papiere v Thajskom obchodíku na poschodí. A neľutujem. Neviem totiž , či som nám práve nevypestovala novú domácu závislosť. Na jarných rolkách…

 Čas prípravy 45 minút
10 roliek

IMG_6157

INGREDIENCIE

Jarné rolky
Ryžové papiere
Balenie sklenených ryžových rezancov
1 žltá mrkva
1 oranžová mrkva
1 avokádo
225 g kreviet (najlepšie čerstvé dostať v Metre)
Čerstvý koriander (vanička)
Poľníček alebo ľadový šalát
Ryžový ocot


Omáčka
2 lyžice crunchy arašidového masla (s kúskami arašidov)
1 lyžička rybacej omáčky
1 lyžica hoisin omáčky
1 lyžička sezamového oleja
2 lyžičky sójovej omáčky
Trochu vody
Trochu čili
Nastrúhaný čerstvý zázvor
Šťava z jednej limety

 

IMG_6161 copy

POSTUP

Mrkvy očistíme a nasekáme na tenké rezance. Koriadner a poľníček umyjeme a osušíme kuchynskými utierkami. Krevety uvaríme vo vriacej vode. Rezance zalejeme horúcou vodou a zakryjeme na 5 minút. Následne scedíme. Avokádo ošúpeme a nakrájame na tenké polmesiačiky.

Ryžové papiere namočíme vždy po jednom v studenej vode. Keď papier zmäkne, opatrne ho usušíme kuchynskou utierkou, vložíme do vody ďalší papier a zmäknutý papier rozložíme na nelepivú pracovnú plochu. Naplníme (NIE od okraja po okraj) rezancami, krevetami, šalátom, koriandrom, mrkvou a na záver len jemne pokvapkáme ryžovým octom. Papier zmotáme do rolky, konce strčíme dovnútra, posypeme sezamom a zrolujeme ďalšiu rolku. Takto postupujeme pokým neminieme všetky ingrediencie.

Do uzatvárateľnej nádoby pridáme všetky ingrediencie na omáčku, zavrieme nádobu a poriadne pretrepeme. Podávame k rolkám. Dobrú chuť!

IMG_6145

+ There are no comments

Add yours