Vianočný hubový koláč


Vianočný hubový koláč

Tento slaný koláč inšpirovaný kitchenstories som nedávno ponúkla návštevníkom Bazar Baru v Piešťanoch a keďže zožal veľký úspech, prinášam vám ho z môjho vianočného receptára ako prvý.

 1 hod 20 min (príprava, pečenie)

TIP

Cesto si môžeme pripraviť aj deň predtým, ako chceme koláč piecť. Príprava celého slaného dezertu je veľmi jednoduchá a ušetríme si tak čas v deň pečenia. Predtým, ako začneme koláč porcovať, mal by byť vychladnutý, aby držal tvar. Voľba hríbov závisí od chutí a od aktuálnej ponuky. Je možné použiť čerstvé aj mrazené. Vynikajúco chutia kuriatka aj dubáky. Mrazené dubáky majú pravideľne v Tescu. Kuriatka zase v Lidl. Čerstvé dostanete vo Freshlandii v nákupnom centre Central v Bratislave. Ak pridávame do receptu aj brusnice, v Billa predávajú celé sušené brusnice, asi dvakrát väčšie ako bežné a skvelo doplnia chuť koláča. Pokiaľ chceme použiť čerstvé, necháme ich odstáť v cukrovej vode.

do-cranberries-cure-canine-troubles

Brusnice. Sú známe najmä vďaka svojim pozitívnym účinkom na zdravie močových ciest. Čerstvé brusnice pre svoju trpkú chuť nie sú veľkou pochúťkou. Majú však viacero pozitívnych účinkov pre naše telo. Sú vhodné napríklad aj pri chrípke, črevných problémoch a vďaka vysokému podielu protihnilobných látok fungujú výborne aj ako antioxidant. Obsahujú najmä vitamín C a E,  kyselinu citrónovú, jablčnú, benzoovú a šťaveľovú, z minerálnych látok je to najmä draslík.

12. Slaný koláčik

INGREDIENCIE

Cesto
200 g preosiatej polohrubej múky
1 celé vajce
100 g mäkkého masla
5 lyžíc mlieka
Štipka soli
Plnka

400 g hríbov (pokojne to môže byť zmes húb aké obľubujeme)
V tomto recepte boli použité mrazené kuriatka a dubáky
Olivový olej
1 cibuľa
3 ks mladej cibuľky aj s cíbikmi
Za hrsť brusníc (sušené alebo aj čerstvé, ktoré stáli 24 hod v cukrovej vode)
Soľ
Čerstvo namleté korenie
Čo ešte potrebujeme

200 g kyslej smotany
50 ml extra krémovej smotany na šľahanie
3 vajcia
1/2 lyžičky nastrúhaného muškátového orieška
Soľ
Čerstvo namleté korenie
+ pažítka na ozdobenie (nemusí byť)

POSTUP

Zarobíme si cesto. Všetky suroviny zmiešame dokopy a vymiešame na hladkú hmotu. Pokiaľ je cesto príliš lepkavé, pridáme múku. Naopak, pokiaľ sa drobí, pridáme mlieko, príp. maslo. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a dáme do chladničky minimálne na hodinu.

Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.

Pripravíme si hubovú zmes. Cibuľu nakrájame na jemné kúsky. Rozpálime panvicu, pridáme olej a cibuľu na nej opražíme do sklovita. Pridáme nakrájanú mladú cibuľku aj očistené a nakrájané hríby.  Po chvíľke pridáme brusnice a všetko spolu podusíme, pokým hríby nie sú úplne mäkké. Odstavíme z ohňa, dokoreníme a dosolíme (podľa chuti) a pokiaľ huby pustili veľa vody, vylejeme ju pred dochutením preč.

Vo veľkej mise poriadne vymiešame smotany, celé vajcia s muškátovým orieškom, soľou a korením (opäť podľa chuti). Môžeme použiť mixér.

Zapekaciu misu potrieme maslom a rovnomerne naň prestrieme vyvaľkané cesto (hrúbka cesta pribl. 3 mm). Spodok cesta popicháme vidličkou. Na cesto vysypeme hubovú zmes a zalejeme rovnomerne smotanovou zálievkou.

Dáme piecť do vyhriatej rúry približne na 40-45 minút. (Koláč bude na okrajoch pevný a cesto hnedkasté, v strede ostane ešte trošku “trasľavý”). Keď koláč vychladne, posypeme ho pažítkou a podávame.

11. Krájanie

Processed with VSCOcam with f2 preset

+ There are no comments

Add yours