Vegetariánske lasagne s dvojakou plnkou


Vegetariánske lasagne s dvojakou plnkou

Lasagne sú proste láska. Na všetky spôsoby. Tentokrát síce nie typické, ale aj vegetariánska varianta nie je vôbec na zahodenie! Čo viac dodať ako len DOBRÚ CHUŤ!

 Čas prípravy 40 min / Čas pečenia 30 minút / 190 stupňov

IMG_0599

INGREDIENCIE

Čerstvé lasagne, ktoré netreba predvárať (cca 10 ks)
Maslo
Olivový olej
2x Mozarella
1 Baklažán
1 malá žltá a jedna malá zelena cuketka

Plnka 1
1 lyžica olivového oleja
3 strúčiky cesnaku
Balenie čerstvého špenátu (asi 150 g)
250 g Tvaroh hrudkový jemný (odtučnený)
250 g Tvaroh hladký (odtučnený)
Soľ
Čerstvo namleté čierne korenie
Plnka 2
1 lyžica olivového oleja
1 väčšia šalotka (príp. žltá cibuľa)
1 lyžica hnedého cukru
Balenie bielych šampiňónov (asi 120 g) – možno vynechať
Konzerva lúpaných krájaných paradajok
2 lyžice hustého paradajkového pyré
1 veľká mäsitá paradajka
Trošku červeného vína na podliatie
Soľ
Čerstvo namleté čierne korenie

POSTUP

Rúru rozohrejeme na 190 stupňov. Spodok zapekacej misy vymastíme maslom a uložíme prvé plátky lasagní (tak, aby lasagne boli po celej dĺžke aj šírke zapekacej misy, mne vyšlo presne na 3,5 ks).  Na rozpálenej panvici roztopíme maslo a zľahka na ňom opečieme umytý a na kolieska nakrájaný baklažán – môžeme dochutiť korením. Takto upravený baklažán uložíme na lasagne, môžeme pokvapkať troškou citrónovej šťavy.

Opäť rozpálime olivový olej, pridáme prelisovaný cesnak a umytý odkvapkaný špenát (príp. usušený kuchynskými utierkami). Dusíme pokiaľ špenát nebude mäkký. Zatiaľ si v miske rozmiešame spolu oba tvarohy s čiernym korením a soľou. Udusený špenát s cesnakom pridáme k tvarohu, poriadne premiešame, môžeme pokvapkať olivovým olejom a túto zmes rovnomerne rozotrieme na baklažán. Na plnku položíme druhý plátok lasagní – opäť až po okraje (lasagne môžeme vložiť aj medzi baklažán a plnku – ja som nedávala.)

Na panvici rovnakým spôsobom ako baklažán upravíme aj cuketu nakrájanú na dlhé pásiky. Uložíme ju na lasagne a pripravíme si plnku č.2.

Najemno nakrájanú šalotku/cibuľu upečieme na olivovom oleji do zlatista, poprášime hnedým cukrom, necháme skaramelizovať a podlejeme troškou červeného vína. Keď sa víno odparí pridáme ošúpané a nakrájané šampiňóny a opečieme ich – možno vynechať. Pridáme celú konzervu krájaných lúpaných paradajok aj paradajkové pyré. Poriadne premiešame, povaríme, dochutíme soľou a korením a natrieme na cuketu (príp opäť môžeme rozdeliť cuketu a plnku lasagnami).

Na plnku 2 uložíme tretie poschodie lasagní. Potrieme ju lyžicou paradajkového pyré, pridáme zopár plátkov masla a uložíme mozarellu. Môžeme dochutiť čerstvo namletým čiernym korením, vrch prikryjeme alobalom a dáme piecť do rúry na približne na 20 minút. Potom alobam zložíme a dopečieme vrch (približne 10 minút) aby ostal syr mierne chrumkavý.

+ There are no comments

Add yours

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.