V kuchyni s pomarančovým likérom Cointreau


V kuchyni s pomarančovým likérom Cointreau

Voňavý, aromatický likér s príchuťou sladkého pomaranča sa nehodí len do miešaných drinkov, ale aj do koláča. S horkou čokoládou a malinami dokonale ladí. A keďže takto mi to chutí, namiesto jedného receptu tu nájdete rovno dva.

Cointreau. Ak si lámete hlavu nad tým, ako správne vysloviť názov tohto voňavého likéru, správne sa vyslovuje ako „kuantro“. Ide o ovocný likér triple sec, ktorý sa vyrába z kôry horkých a sladkých pomarančov.

Čoko koláč s malinami a Cointreau

Processed with VSCO with lv01 preset

 Čas prípravy 15 minút
Čas pečenia 20 minút

Horká čokoláda, maliny a vôňa sladkých pomarančov. To je jednoducho dokonalá kombinácia.  Najčerstvejšie ovocie nakúpite v Kauflande a ja ho kúpim vždy viac ako potrebujem a zvyšné ovocie nechám v malých škatuľkách zamraziť. Mimo sezóny ho potom využívam do chutných smoothies a dezertov. Takéto ovocie je totiž v zime lepšie, ako kupované mrazené ovocie.

INGREDIENCIE

350 g horkej čokolády
250 g bezlaktózového masla K-Classic Kaufland
180 g jemného kryštálového cukru
3 lyžice holandského kakaa alebo karobu
1 lyžička vanilkového bourbonu
1 lyžička citrónovej šťavy
4 lyžice Cointreau
Štipka soli
6 vajec
200 g polohrubej preosiatej múky (preosiata múka = vláčnejší koláč)
300 g čerstvých malín z Kauflandu

Processed with VSCO with lv01 preset

POSTUP

Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov (spodok i vrch). Čokoládu nalámeme a vložíme do ohňovzdornej misky. Z masla si odkrojíme kúsok na vymastenie teflónového pekáča (prípadne plechu, v takomto prípade však plech ešte navyše aj vystelieme papierom na pečenie. Najprv natrieme maslom, potom položíme papier a znovu natrieme maslom). Zvyšok masla nakrájame na kocky a pridáme ku čokoláde, ktorú roztopíme vo vodnom kúpeli. Ako na vodný kúpeľ sa dočítate TU.

Roztopenú čokoládu vylejeme do hlbokej misky a pridáme cukor, vanilkový cukor, kakao a soľ. Poriadne rozmiešame metličkami. Potom pridáme Cointreau a vanilkový bourbon a opäť poriadne rozmiešame. Postupne po jednom pridáme vajíčka. Po zapracovaní posledného za stáleho miešania prisýpame preosiatu múku. Cesto je husté ale stále sa dá liať.

Ako posledné pridáme maliny, zopár si však odložíme na ozdobenie. Premiešame a vylejeme do pripraveného pekáča či plechu. Pečieme približne 20 minút. Koláčik je hotový, keď do stredu pichneme špajdličkou a vytiahneme ju ešte trochu mokrú.

Cointreau Fizz Raspberry

Processed with VSCO with f2 preset

 Čas prípravy 5 minút

INGREDIENCIE

50 ml Cointreau
20 ml čerstvej limetkovej šťavy
100 ml perlivej vody
Čerstvé maliny na ozdobenie
Ľad

POSTUP

Naplníme pohár ľadom, pridáme Cointreau, šťavu z polovice limetky a doplníme sódou. Ozdobíme limetkou a čerstvými malinami.

Processed with VSCO with f2 preset

Processed with VSCO with f2 preset

+ There are no comments

Add yours

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.