Tiramisu s malinami a bielou čokoládou

Tento známy taliansky dezert pochádza z Benátok. Tiramisu v prenesenom význame znamená „zlepši mi náladu“ a mne teda aj naozaj vždy zlepší. Príjemný dezert aromatizovaný kávou sa skladá z vrstiev podlhovastých piškót, mascarpone so žĺtkom a snehom, na vrchu poprášený kakaom. Ja som sa tentokrát rozhodla pre trošku iný variant.
Čas prípravy 1 hodina 6 porcií
TIP
Tiramisu nemusí byť len klasické s kávou, amaretom, mascarpone a kakaom. Rovnako tak nie je nutné používať žĺtka, ako ani v tomto prípade. Občas sa žĺtok nahrádza vaječným likérom, pre tentokrát ale ani ten v nasledujúcom recepte nepoužijeme.
INGREDIENCIE
Dvojbalenie podlhovastých piškót na Tiramisu
250 g Mascarpone
250 g nízkotučného tvarohu
1 lyžička mandľovej esencie
1 balenie vanilkového cukru
1 biela čokoláda Milka
250 ml smotany na šľahanie
Šálka silného espressa
Vanilkový Monin (kvalitný sirup bez alkoholu do miešaných nápojov)
Čerstvé maliny prípadne iné drobné ovocie
Lúpané mandle
POSTUP
Uvaríme si silné espresso a necháme ho celkom vychladnúť. Zatiaľ si vo veľkej mise zmiešame mascarpone, tvaroh, vanilkový cukor, mandľovú esenciu a vymiešame do hladka. Roztopíme si vo vodnom kúpeli bielu čokoládu (Pozri: ako spraviť vodný kúpeľ) a primiešame ju k zmesi. Smotanu na šľahanie vyšľaháme do tuha a rovnako primiešame do zmesi.
Na spodok misiek poukladáme piškóty a malou lyžičkou ich pokvapkáme kávou tak, aby vsiakli všetku kávu, ale neplávali v miskách. Nasiaknuté piškóty pokvapkáme opatrne vanilkovým moninom. Po krajoch poukladáme zopár malín a všetko prikryjeme pripravenou zmesou mascarpone s tvarohom. Opäť položíme piškóty a zopakujeme rovnaký postup. Vrstvíme podľa veľkosti misiek, v ktorých dezert podávame.
Na vrchu zostane zarobené mascarpone, ktoré ozdobíme čerstvým ovocím, mandľami a necháme dezert v stuhnúť v chladničke. Tesne pred podávaním poprášime kakaom a maliny jemne pokvapkáme vanilkovým moninom. Dobrú chuť!
+ There are no comments
Add yours