Sladký mrkvový krém


Sladký mrkvový krém

Mrkva-Jablko-Pomaranč. Vždy robievam mrkvovú krémovú polievku so zázvorom. Tentokrát som mala chuť na niečo nové. Niečo sladké, voňavé, nenáročné a pravdaže, hlavne chutné! Mrkvový krém s badiánom, škoricou a ovocím vôbec nebol zlou voľbou. Na chladný jesenný večer to bola teplá pochúťka ako stvorená.

 Čas prípravy 45 min 4 porcie

TIP

Ak pridávame do polievky celé korenie a napríklad klinčeky – ako aj v tomto prípade – môžeme ich zabaliť do gázy a previazať kuchynským špagátom a takto variť vo vývare. Nemusíme tak následne korenie hľadať vo veľkom hrnci. Existujú tiež špeciálne vrecká na korenie do polievky.

Processed with VSCOcam with c1 preset

INGREDIENCIE

10-12 mrkiev
3 lyžice čerstvého masla
1 stredne veľká cibuľa
1 lyžica olivového oleja
Zopár klinčekov
Celé čierne korenie
Cca 1 l zeleninového vývaru zriedeného s vodou (50/50) (príp. 1 kocka bujónu na 1 l)
2 červené jablká
Soľ podľa chuti
Šťava z polovičky pomaranča
Štipka škorice
Lyžička badiánu (pomletého)
Štipka muškátového orieška
1 lyžica hladkej múky

 

Processed with VSCOcam with c1 preset

POSTUP

Očistíme a na kolieska nakrájame mrkvu, zohrejeme si vývar pričom asi dve-tri lyžice si odložíme bokom. Vo veľkom hrnci speníme na masle nakrájanú cibuľu. Pridáme očistenú a nakrájanú mrkvu, klinčeky (stačí 4) a celé korenie lyžicu oleja, prikryjeme a chvíľku podusíme.

Zalejeme mrkvu so zriedeným vývarom tak, aby bola všetka mrkva ponorená (vývar by mal byť približne 1 cm nad zeleninou) a pridáme nakrájané ošúpané jablká (zbavené šupky, kúsok si odložíme na ozdobenie). Necháme variť pokým nebudú mrkva aj jablká úplne mäkké, vyberieme klinčeky a korenie a následne ponorným mixérom vymixujeme dohladka.

Osolíme podľa chuti a pridáme pomarančovú šťavu, škoricu, badián trošku muškátového orieška. Poriadne premiešame, odstavíme z ohňa a necháme mierne vychladnúť.

V hrnčeku rozmiešame lyžicu múky asi s dvoma-troma lyžicami chladného vývaru, ktorý sme si odložili. Zmes vlejeme do polievky, poriadne premiešame a znova necháme prevrieť.  Podávame s čerstvým jablkom.

Namiesto múky je možné použiť aj zemiak (rozmixovať ho v polievke) v prípade, že chceme hustejší krém. Vďaka múke ostane polievka nielen hustejšia ale aj hladšia.

 

Processed with VSCOcam with c1 preset

Processed with VSCOcam with c1 preset

+ There are no comments

Add yours

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.