Šalát na mangoldovom liste

Tento šalát vznikol počas Food Revolution Day – celosvetová výzva zdravo sa stravovať a žiť kvalitnejší život. Založil ho známy „šéfkuchár bez čapice“ Jamie Oliver. Ide o výzvu pre školy, škôlky, organizácie, firmy či jednotlivcov, aby zdieľali svoje skúsenosti, podelili sa o zážitky, originálne recepty, či posunuli ďalej svoje know-how ako zdravšie a zodpovednejšie pristupovať k stravovaniu.
Čas prípravy 30 minút 2 porcie
TIP
Tofu môžete nahradiť balkánskym syrom alebo fetou. Namiesto píniových orieškov môžete použiť aj tekticové jadierka, alebo zmes rôznych jadierok.
INGREDIENCIE
2 veľké mangoldové listy
Zopár listov čerstvého baby špenátu
1 väčšia paradajka
4 reťkovky
Žltá alebo iná paprika
Hladká uhorka
Údené tofu
Za hrsť píniových orieškov
Čerstvý tymián
4 lyžice extra panenského olivového oleja
2 lyžice tekvicového oleja
1 lyžica citrónovej šťavy
3 strúčiky pretlačeného cesnaku
Čerstvo namleté farebné korenie
Troška cukru
Soľ
POSTUP
Mangoldové listy necháme namočené v studenej vode. Nakrájame všetku zeleninu aj tofu na menšie kúsky a vo väčšej mise zmiešame so soľou a cukrom. Necháme chvíľku odstáť v chladničke a zatiaľ si pripravíme dresing. Olivový olej, tekvicový olej, citrónovú šťavu zmiešame, pridáme pretlačený cesnak a korenie. Píniové oriešky zľahka opražíme na panvici. Mangoldové listy poriadne prepláchneme a dáme na tanier.
Na list lyžicou naložíme šalát, posypeme píniovými orieškami a poriadne ho prekvapkáme dresingom. Pred tým je potrebné dresing poriadne premiešať, aby sa cesnak neusadil na dne misky, v ktorej máme zarobený dresing. Ihneď podávame.
+ There are no comments
Add yours