Quiche s mangoldom a baby špenátom


Quiche s mangoldom a baby špenátom

Quiche (čítaj kiš) je francúzsky slaný koláč z krehkého cesta a šťavnatej plnky. Geniálny je nielen chuťou, ale aj tým, že si môžete vytvoriť quiche podľa vašich predstáv. Stačí sa naučiť postup, recept na korpus, ktorý v podstate pozostáva len z dvoch surovín a nezabudnúť na niektoré ingrediencie.

Čas prípravy a pečenia 1 hodina + hodina na odstátie cesta

TIP

Zarobené cesto by nemalo byť lepkavé, malo by byť tvarovateľné, aby sme ho mohli natiahnuť na tenkú približne 0,5 mm vrstvu. Ak sa lepí, pridáme trošku múky. Ideálne je pripraviť si cesto  a nechať ho aspoň hodinu odstáť v chladničke. Vynikajúcim variantom quiche je tiež so sušenými paradajkami, čiernymi olivami a na vrchu s chrumkavou slaninkou. Ako na nasleduúcom obrázku.

Processed with VSCOcam with lv01 preset

INGREDIENCIE

Cesto
180 g hladkej múky
Štipka soli
Štipka cukru
110 g čerstvého masla, studeného a nastrúhaného
Ľadová voda (približne 5 lyžíc)

Plnka
1 stredne veľká cibuľa
Celý mladý cesnak
Za hrsť čerstvého baby špenátu
Za hrsť čerstvého mangoldu bez ráfikov
Za hrsť nasekaných čerstvých byliniek (bazalka, tymián, oregáno,…)
200 g nastrúhaného tvrdého syra
3 ks vajcia
Olivový olej
120 g smotanového syra (Lučina, Philadelphia, …)
80 ml plnotučného mlieka
Korenie
Soľ
Muškátový oriešok
Zopár cherry paradajok
Parmezán na posypanie

 POSTUP

Ako prvé si pripravíme cesto. Múku vysypeme do hlbokej misy a premiešame so soľou a cukrom. Maslo nastrúhame do múky a zmes premiešame tak, aby sa múka spojila so všetkým maslom. Pridáme dve lyžice ľadovej vody a vymiešame hrudkovité cesto. Pridáme ešte ďalšie dve lyžice a vymiesime tuhé cesto. Ak je stále sypké pridáme lyžicu vody, ak lepkavé, poprášime múkou a znova vymiesime. Vložíme do uzatvárateľného vrecka a necháme odstáť v chladničke minimálne hodinu.

Nakrájame si cibuľu na kolieska a tie prerežeme na polovičky. Mladý cesnak nasekáme na väčšie kúsky. Olivový olej rozohrejeme na panvici a opražíme na ňom cibuľu aj cesnak. Keď je cibuľa mäkká, poprášime ju hnedým cukrom a necháme skaramelizovať. Pridáme nakrájaný mangold, baby špenát a nasekané bylinky. Krájame ich na dlhšie pásy. Všetko spolu poriadne premiešame, necháme zmäknúť mangold so špenátom, okoreníme, osolíme a pokvapkáme citrónovou šťavou. Odložíme bokom.

Rozohrejeme si rúru na 220 stupňov. V umytej mise poriadne premiešame smotanový syr, vajcia vyšľaháme a pridáme k syru. Poriadne premiešame a pridáme mlieko, nastrúhaný syr, korenie, sol, oriešok aj mangoldovo-špenátovú zmes. Rozmiešanú zmes vylejeme do korpusu, ktorý sme si prestreli do formy (cesto dávame aj na okraj formy, netreba potierať formu maslom, cesto sa nelepí). Na vrch poukladáme nakrájané cherry paradajky a dáme piecť na približne 20-25 minút. Koláč necháme vychladnúť, posypeme parmezánom a podávame.

Processed with VSCOcam with c1 preset

+ There are no comments

Add yours

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.