Pšenová kaša s lesným ovocím

Pšeno som už vyskúšala na veľmi veľa spôsobov a raňajky z neho robím pravidelne, tento raz som však vyskúšala celkom iný postup pri jeho spracovaní. Neviem ako vás, ale mňa vie ráno viac ako káva či čaj naštartovať vôňa čerstvých raňajok a pšenová kaša s vanilkovo-škoricovou arómou je skvelou voľbou. Nie len vďaka vôni, ale aj zloženiu. Privstať sa jednoducho niekedy naozaj oplatí!
Čas prípravy 20 minút
2 porcie
✻
TIP
Ak varíme pšeno v celku (celé guľôčky pšena), najlepšie je vysypať ho do sita a preliať na striedačku s horúcou a studenou vodou (aspoň trikrát). Na jeden pohár pšena potrebujeme 2,5 pohára mlieka alebo vody. Pre 2 osoby stačí 1/2 alebo jedna menšia šálka (pohár) pšena. Pri varení celého pšena je najlepšie ho ihneď po uvarení prikryť a nechať 10 minút oddychovať, zostane tak vláčnejšie a nadýchanejšie. Celé pšeno varíme približne 20 minút. Môžeme si však z neho pripraviť aj chutnú kašu podobnú kaši z mletých ovsených vločiek. Ako na to, sa dozviete v nasledujúcom recepte.
Pšeno. Vyrába sa z prosa (ide o jadro – vnútro prosa) a svojou nutričnou hodnotou sa vyrovná ovseným vločkám. Je významným zdrojom vitamínov B a železa, je ľahko stráviteľné, prečisťuje organizmus a veľkou výhodou je, že neobsahuje lepok a teda je vhodné aj pre celiatikov.
INGREDIENCIE
1/2 šálky pomletého pšena K-Bio
1,5 polievkovej lyžice oleja z vlašských orechov Exquisit zn. Kaufland
1 lyžička škorice (alebo kardamonu)
1 šálka mandľového mlieka K-take it veggie (ide o novú vlastnú značku Kaufland zameranú na výrobky pre vegetariánov a vegánov)
1 šálka filtrovanej vody
Štipka himalájskej soli
1 lyžička vanilky bourbon
1 vanilkový struk
1 lyžička chia
Pár plátkov bezlaktózového masla K-Classic
1,2 šálky mix ovocia K-Classic
Sušené kvety (dobrovoľné)
POSTUP
Pšeno pomelieme/rozmixujeme vo výkonnom mixéri. V hrnci si rozohrejeme olej, pridáme škoricu, rozmiešame a povaríme asi 30 sekúnd. Pridáme mandľové mlieko, vodu a pomiešame. Necháme zovrieť, stiahneme teplotu na strednú, pridáme pšeno spolu so štipkou soli a neprestávame miešať, pokým zmes nezačne hustnúť.
Následne pridáme chia, vanilku bourbon, vyškrabkaný vanilkový struk a kašu poriadne rozmiešame. Odstavíme zo sporáka, naservírujeme do misky, na vrch položíme pár plátkov masla (môžeme ešte poliať trochou mlieka) a podávame s lesným ovocím (rozmrazeným alebo aj zmrazeným). Ak dáme trochu ovocia pod horúcu kašu, pustí do nej príjemnú osviežujúcu šťavu.
Na ozdobu boli v recepte použité aj sušené jedle kvety.
+ There are no comments
Add yours