Limetovo-cesnakové batáty s avokádovým dipom a hoisin kuracími stehnami


Limetovo-cesnakové batáty s avokádovým dipom a hoisin kuracími stehnami

Nedeľa, to sú pre mňa neskoré raňajky do postele, vôňa čerstvej kávy, ktorá sa nesie celým bytom a hlavne spoločný obed s mojou polovičkou za jedným stolom. Jednoducho, pohoda celý deň, ktorý väčšinou celý strávim spokojne v kuchyni. V takúto peknú pokojnú nedeľu vznikol aj recept na tieto pečené limetovo-cesnakové batáty plnené avokádovým dipom, s chrumkavými hoisin kuracími stehnami.

 Čas prípravy 25 minút
Čas pečenia 1 hodina

2 porcie

Batát. Známy tiež ako sladký zemiak je koreňová hľuza povojníka batátového. Obsahuje cukor a škrob, využíva sa ako náhrada za zemiaky. Pôvodom sú batáty z tropickej Ameriky a ich konzumácia je vhodná ako prevencia rakoviny, degeneratívnych očných chorôb, depresií a srdcovo-cievnych ochorení. Batáty sú sučasťou zdravej kuchyne a receptov.

IMG_6866

INGREDIENCIE

Batáty

2 väčšie batáty
1 limeta
2 lyžice olivového oleja
2 strúčiky cesnaku
Soľ, farebné korenie
1 zrelé avokádo
1/2 žltej papriky
1/2 červenej papriky
Za hrsť čerstvých byliniek (mäta, koriander, tymián, oregáno)
Vyklíčene mungo a azuki fazuľky

Kuracie stehná

2 kuracie stehná
4 lyžice hoisin omáčky
1 lyžica olivového oleja
1 lyžica medu
Šťava z jednej limety
1 lyžička sójovej omáčky
1 lyžička sezamového oleja
Soľ
Čerstvo namleté farebné korenie
Sezamové semiačka

IMG_6869

POSTUP

Mäso si namarinujeme večer vopred. Všetky ingrediencie okrem sezamových semiačok poriadne zmiešame dokopy, umyté a usušené kuracie stehná vložíme do uzatvárateľnej nádoby a zalejeme pripravenou marinádou. Nádobu uzavrieme a mäso necháme marinovať.

Rúru si predhrejeme na 190 stupňov. Batáty umyjeme vo vode pomocou kefky na čistenie (šupku však zachováme!), usušíme kuchynskými utierkami a poriadne popicháme vidličkou. Chemicky neošetrenú limetu poriadne umyjeme, nastrúhame z nej kôru a vyšťavíme ju. Kôru aj šťavu prenesieme do hlbokej misky, pridáme k nej pretlačený cesnak, olivový olej, soľ a farebné korenie. Poriadne premiešame a približne polovicu množstva natrieme na pripravené batáty. Batáty položíme na papier na pečenie a dáme piecť do rúry približne na jednu hodinu – pokým nie sú úplne mäkké a šupka upečená. Sem-tam ich môžeme pretočiť.

Kým sa batáty pečú, do misky v ktorej nám zostala polovica limetovo-cesnakovej šťavy, ktorou sme natierali batáty, pridáme vidličkou roztlačené avokádo (nechávame aj väčšie kúsky), najemno nakrájanú papriku, nasekané bylinky, mungo a azuki fazuľky a poriadne premiešame. Podľa potreby dochutíme soľou, korením prípadne limetovou šťavou.

Asi po pol hodine pečenia batátov pridáme do rúry ďalší plech s dvoma papiermi na pečenie, na ktorý rozložíme kuracie stehná potreté marinádou. Stehná priebežne natierame aj počas pečenia, kým neminieme celú marinádu a kuracie stehná niesú z každej strany poriadne upečené. Tesne pred koncom ich posypeme sezamovými semiačkami. Na záver, keď vyberieme batáty, môžeme premiestniť plech so stehnami na vyššie miesto v rúre a  zapnúť gril, aby sme získali chrumkavú kožu.

Dobrú chuť!

+ There are no comments

Add yours