Losos s quinoa šalátom so sušenými marhuľami a glazúrovanou mrkvou


Losos s quinoa šalátom so sušenými marhuľami a glazúrovanou mrkvou

Losos patrí k mojím obľúbeným rybám. Grilovaný, pečený, surový aj údený. Na sushi, so šalátom, s ryžou, … Jednoducho, lososa môžem/E – dovolím si tvrdiť (vždy, keď ho pripravím, na akýkoľvek spôsob, len sa tak po ňom zapráši).  A tento recept spája všetko, čo máme radi. Je trošku exotický, trošku sladký, chrumkavý aj mierne surový – čo nie je podmienka. Pripravila som ho s netradičným quinoa šalátom a glazúrovanou mrkvou, ktorú môžem opakovať niekoľkokrát a nikdy sa jej neprejeme.

 Čas prípravy 45 minút

Nutričné hodnoty – Losos (100g)

Tuky:  13 g
Nasýtené tuky:3,1 g
Polynenasýtené tuky:3,9 g
Mononenasýtené tuky:3,8 g
Cholesterol:55 mg
Sodík:59 mg
Draslík: 363 mg
Sacharidy:0 g
Vláknina:0 g
Bielkoviny:20 g
Kalórie (kcal):208

Processed with VSCOcam with hb1 preset

INGREDIENCIE

Losos
Steaková panvica
300 g čerstvý losos
Morská soľ
1 lyžica extra virgin olivového oleja
Čierny sezam na ozdobenie


Quinoa šalát
2 lyžice bielej Quinoi
2 lyžice červenej Quinoi
Hrsť čerstvej bazalky
Hrsť sušených marhúľ
1 strúčik cesnaku
2 lyžičky extra virgin olivového oleja
1 lyžička citrónovej šťavy
Soľ podľa chuti
Čerstvo namleté farebné korenie podľa chuti

Glazúrovaná mrkva
4 mrkvy
Filtrovaná voda
Trošku soli
Hnedý cukor
80 g masla

POSTUP

Lososa prepláchneme, zbavíme kože, mierne osolíme z každej strany a odložíme bokom. Pripravíme si quinoa šalát. Quinou uvaríme (voda v hrnci je asi 2cm nad quinou, varíme pribl. 12 minút). Zatiaľ si očistíme cesnak, nasekáme bazalku a nakrájame marhule na menšie kúsky. Tiež si očistíme mrkvu a nakrájame ju na hrubšie pásiky (viď foto). Keď sa quinoa uvarí, necháme ju odkvapkať v site, dáme do misky, pridáme olivový olej,  citrónovú šťavu, pretlačený cesnak, marhule, bazalku, soľ, korenie a poriadne premiešame.

Mrkvu vložíme do hlbokej panvice a zalejeme ju vodou (tak aby bol každý kúsok ponorený). Vodu mierne osolíme a varíme asi 5 minút na miernom ohni (tak, aby mrkva bola ešte stále trošku chrumkavá). Následne odlejeme z panvice vodu (necháme pribl. za jednu lyžicu v panvici a zvyšok vylejeme), medzi mrkvu pridáme nakrájané maslo, poriadne premiešame, aby sa každý kúsok mrkvy obalil a mrkvu posypeme hnedým cukrom. Necháme karamelizovať pokým nebude cukor celkom roztopený a skaremelizovaný a mrkva mäkká a lesklá.

Na rozpálenú steakovú panvicu zatiaľ pridáme olivový olej a opečieme na ňom lososa ( asi 3,5 minúty z každej strany pre prepečený steak). Lososa posypeme čiernym sezamom, polejeme cukrovým maslom z mrkvy, podávame s quinoa šalátom a glazúrovanou mrkvičkou.

Dobrú chuť!

Processed with VSCOcam with hb1 preset

+ There are no comments

Add yours

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.