Kura karí


Kura karí

Na tento recept som sa odhodlávala dlho. Na pohľad možno jednoduché no na chuť zložité jedlo som sa napokon rozhodla urobiť doma aj ja. Vyslúžila som si zaň slovné, no úprimné ocenenie: „Najlepšie jedlo, aké si kedy urobila“. Jeho príprava možno zaberie veľa času, výsledok ale rozhodne stojí za to.  

 1 hodina 30 minút 4 porcie

Karí (tiež kari, či curry). Rozumieme tým zmes korenia ale tiež pokrm. Karí je svojím pôvodom označenie pokrmu, pripomínajúceho ragú, teda kúsky mäsa, ryby alebo zeleniny v omáčke. V tomto význame je pojem dnes rozšírený po celej Indii. Počas koloniálnej nadvlády však Briti začali tento pojem používať pre korenie, ktoré sa na prípravu týchto pokrmov používa. Keď sa toto korenie (z ktorých existuje nespočetné množstvo druhov) dostalo do Európy, toto nesprávne označenie zostalo. V Indii samotnej (a v celej juhovýchodnej Ázii) sa dodnes pod týmto pojmom rozumie len pokrm, korenie sa nazýva masala (ako karí je vyrábané výlučne pre export).

IMG_7678

INGREDIENCIE

500 g kuracie stehná (vykostené)
1 ks čerstvé veľké Mango (o ovocí čítaj viac Tu.)
5 lyžíc kari pasty zelenej
4 lyžičiek kurkumy
4 lyžičky rasce rímskej
2 lyžičky korenia kari
Soľ podľa chuti
2 strúčiky cesnaku
1 biela cibuľa
1 červená cibuľa
100 g zázvor
Plechovička kokosového mlieka (400 g)
500 ml silného kuracieho vývaru
Čerstvé kari  pribl. 6 vetvičiek (bylinka na poslednom obrázku)
Za hrsť čerstvého koriandru (prípadne petržlenovej vňate)
Sušené chilli mleté (jedlo by malo byť príjemne pikantné)
Trochu oleja
Ryža Basmati

POSTUP

Očistíme mango. Polovičku z neho vložíme do mixéra spolu s kari pastou, nakrájanou bielou cibuľou, nakrájaným zázvorom a rozmixujeme na hladkú hustú kašu. Druhú polovičku manga nakrájame na dlhé tenké plátky a odložíme bokom.

Zohrejeme si vývar.

Vykostené kuracie stehná si nakrájame na menšie kúsky a pridáme k nim kurkumu. Poriadne premiešame, aby korenie obalilo každý kúsok mäsa a pridáme aj soľ. V hlbokej panvici rozohrejeme olej, keď bude rozpálený, pretlačíme a pridáme cesnak a 4 vetvičky čerstvého kari. Nakoniec mäso a prudko ho opečieme. Potom odstavíme a mäso odložíme bokom.

Do tej istej panvice (woku) pridáme červenú nasekanú cibuľu a opražíme ju. Po niekoľkých minútach pridáme zmes mango-pasta-cibuľa-zázvor a všetko korenie, ktoré nám ostalo. Premiešame zmes, pridáme mäso, kokosové mlieko aj vývar.

Wok prikryjeme a zmes necháme variť na nižšom stupni 50 minút. Pripravíme si zatiaľ ryžu. Na jeden diel ryže pripadajú dva diely osolenej vody.

Kari po necelej hodine odstavíme zo sporáka, pridáme chilli, poriadne premiešame a na záver pridáme natrhané čerstvé bylinky a nakrájanú zvyšnú polku manga. Podávame na ryži.

IMG_7687

 

Recept na vegánske karí nájdete TU.

+ There are no comments

Add yours

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.