Krémové rizoto so špargľou


Krémové rizoto so špargľou

Zelená špargľa, zelený hrášok a cibuľka. Rizoto je jedno z mojich najobľúbenejších jedál. To pravé talianske nemá s našim slovenským spoločné takmer nič. Dokonca ani tá ryža nie je rovnaká…

Čas prípravy 1 hodina 4 porcie

Po objavení feniklového rizota som myslela, že lepšie neexistuje. Existuje. A je to špargľové rizoto. Pravé rizoto sa pripravuje z ryže s vysokým obsahom škrobu. K takýmto druhom patrí ryža Carnaroli, Vialone Nano alebo u nás najjednoduchšie kúpiteľné a zároveň aj najlacnejšie Arborio. Všetky druhy majú schopnosť absorbovať veľké množstvo tekutiny a uvoľniť obsahujúci škrob, ktorý v závere vytvorí lepkavú konzistenciu.

Špargľa. Možno ste to nevedeli, ale v stredovekých kláštoroch bola špargľa zakázaná, nakoľko je (stále) uznávaným afrodiziakom. Dnes, či už zelená, fialová alebo biela, si našla čestné miesto aj v slovenskej kuchyni. Pôsobí pozitívne proti vypadávaniu vlasov aj na močové infekcie. Je navyše veľmi ľahko stráviteľná a má nízky obsah kalórií. Zdá sa, že Hippokrates vedel čo robí, keď ju popísal 460 rokov pred n. l. ako superliečivú rastlinu. Nepovedal to presne týmito slovami pravdaže, čo ale nie je dôležité. Podstatné je vedieť, ako ju správne očistiť a pripraviť, aby sme z nej mali všetko, čo ponúka. Ako, zistíte TU!

IMG_7871

 

INGREDIENCIE

400 g ryže Arborio
Viazanička zelenej špargle
Mladá cibuľka (zelené cíbiky z asi dvoch cibuliek, prípadne hrsť čerstvej pažítky)
30 g zeleného hrášku
1 biela cibuľa
1 väčší strúčik cesnaku
3 lyžice nesoleného masla
400 ml bieleho vína na varenie (suché)
2 l zeleninového vývaru
Ricota prípadne mascarpone
Soľ
Biele korenie
Šťava z pol limetky
Trošku olivového oleja
Pár kúskov slaninky na upraženie (nie je nutné)

POSTUP

Odkrojíme zdrevnatené časti špargle, očistíme ju podľa potreby a dáme variť podľa návodu, ktorý nájdete tu: Ako uvariť špargľu. Pripravíme si misu s ľadom a studenou vodou, kde uvarenú a scedenú špargľu necháme chladiť, aby sme zachovali jej zelenú farbu. Potom ju nakrájame na asi 2 cm hrubé kúsky. Rovnako si uvaríme aj hrášok, pokiaľ nemáme čerstvo nalúpaný, a tiež dáme chladiť do ľadu. Zohrejeme si vývar a nenecháme ho vychladnúť, stále držíme na miernom ohni. Nakrájame si cibuľu a pretlačíme cesnak, ktoré na masle vo veľkom hrnci a pri nižšej teplote necháme stmavnúť. Prisypeme ryžu a premiešamie niekoľkokrát tak, aby každé zrnko ryže bolo obalené roztopeným maslom. Za stáleho miešania pripravíme tak, aby ryža zostala takmer priesvitná.

Prilejeme víno a necháme ho takmer úplne odpariť. Potom po naberačkách prilievame vývar. Prvú naberačku pridáme aj so štipkou soli. Stále miešame a ďalšiu naberačku pridáme vždy po tom, ako ryža vsiakne predošlú. Keď bude ryža mäkká, odstavíme ju z ohňa a v miske si poriadne rozmiešame riccotu prípadne mascarpone. Rizoto osolíme, okoreníme, pridáme limetkovú šťavu a na záver rozmiešanú riccotu alebo mascarpone. Zmiešame špargľu, hrášok a cibuľku s troškou olivového oleja a primiešame do rizota. Na vrch rizota môžeme na panvici do chrumkava upražiť slaninku a podávať spolu s rizotom. Nie je to však nič, čo by rizotu ubralo na chuti, ak slaninku neurobíme.

 

+ There are no comments

Add yours

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.