Krémová polievka z pečenej tekvice s cviklovými čipsami


Krémová polievka z pečenej tekvice s cviklovými čipsami

Tekvicová sezóna je tu! Jeseň moja milovaná, tak som sa ťa v kuchyni konečne dočkala! Keď som sa vybrala do Kauflandu, vôbec som netušila, čo budem chystať na večeru. Išla som loviť vína, ktoré sú tam mimochodom aktuálne za super ceny. Lenže hneď pri vstupe na mňa kričali krásne oranžové hokkaidá a iné jedlé tekvice. Z jednoduchého a finančne nenáročného nákupu som vykúzlila skvelú jesennú polievku, ktorú určite budem musieť čoskoro zopakovať. A víno, to mi ostalo ako dezert…

 Čas prípravy 1 hodina

Processed with VSCO with hb2 preset

INGREDIENCIE

1 hokkaido
5 stúčikov cesnaku
1 tekvica
1 zeler
4 mrkvy
Zázvor o veľkosti palca
Kučeravá petržlenová vňaťka
1 cibuľa
Polovička masla K-Classic od Kaufland Slovensko
4 lyžice smotany na varenie K-Classic
Červené víno Chateau Modra
Voda
2 stredne veľké cvikle
Soľ
Korenie
Olivový olej
Šťava z polovice citróna

Processed with VSCO with hb1 preset

CVIKLOVÉ ČIPSY

Cviklové čipsy si môžeme pokojne vyrobiť deň vopred. Ak máme sušičku, nie je to problém, ak sušičku nemáme, čipsy si môžeme vyrobiť jednoducho aj v rúre. Cviklu treba poriadne umyť, ošúpať a nakrájať na veľmi tenké kolieska. Môžeme použiť struhák na uhorky. Takéto krúžky rozložíme na mriežku osolíme, pretočíme na druhú stranu a znova osolíme, najlepšie morskou soľou. Necháme cviklu 30 minút odstáť, aby sme sa zbavili prebytočnej vody. Potom cviklové kolieska potrieme olivovým olejom z každej strany a uložíme na papier na pečenie. Sušíme v rúre približne 35 minút pri 150 stupňoch.

Processed with VSCO with hb1 preset

POSTUP POLIEVKA

Hokkaido umyjeme, nakrájame, zbavíme semiačok a rozložíme na papier na pečenie na plech. Pridáme k nemu neošúpaný cesnak a dáme piecť do rúry pri 180 stupňoch približne na 25 minút (kým hokkaido nebude mäkké).

Zatiaľ si ošúpeme a najemno nakrájame cibuľu, ošúpeme tekvicu, zbavíme ju jadierok a nakrájame na kúsky. Zeler, mrkvu a zázvor rovnako ošúpeme a nakrájame. V hlbokom hrnci roztopíme maslo a speníme na ňom cibuľu. Pridáme tekvicu, zeler, mrkvu a zázvor, poriadne premiešame a podlejeme vínom. Keď sa víno zredukuje, zalejeme zeleninu vodou tak, aby bolo všetko kúsok pod hladinou.

Petržlenovú vňať uviažeme potravinárskym špagátom a pridáme do hrnca. Keď je všetka zelenina mäkká, vyberieme vňaťku, do polievky pridáme už ošúpaný cesnak a hokkaido a rozmixujeme ponorným mixérom na hladkú kašu. Ak sa nám polievka zdá príliš hustá, môžeme pridať vodu. Polievku osolíme a okoreníme podľa chuti.

Do rozmixovanej polievky pridáme smotanu, polievku ešte raz prevaríme, odstavíme zo sporáka, pridáme citrónovú šťavu, premiešame a podávame spolu s cviklovými čipsami.

Dobrú chuť!

Processed with VSCO with hb1 preset

+ There are no comments

Add yours

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.