Karamelový cheesecake


Karamelový cheesecake

Karamelový cheesecake ešte nikoho neurazil. Vedeli ste navyše, že fialky aj sedmokrásky sa dajú jesť? Máme tu jar a treba to využiť. A potom, takto upravený cheesecake s jedlými kvetmi priláka pozornosť aj tých, ktorí ho možno až tak neobľubujú.  

 Čas prípravy 1 hod 10 min

TIP

Všetky suroviny vytiahneme aspoň pol hodinku pred pečením z chladničky aby boli izbovej teploty. Tu nájdete viac informácií o príprave cheesecakes.

Fialky. Možno ste o tom nevedeli, ale fialky sú jedlé kvety (nie pravdaže tie okrasné!). Malé drobné kvety sa používajú na detoxikáciu, pri zadúšavom kašli, bronchitíde aj pri kožných chorobách. Užitočné sú tiež v kúpeli – utišujú bolesť. Fialky sa dajú využívať ako v nápojoch, tak aj v šalátoch, výbornú chuť spravia v ryži a vynikajúco vyzerajú ak ich dáte zamraziť do ľadovej kocky. Skvelým receptom je tiež namočiť fialky do vody, obaliť v krupicovom cukre a opražiť na panvici. 

Sedmokrásky. Tieto kvety majú jemnú orieškovú chuť. Upravujú a zbierajú sa rovnako ako fialky. Hodia sa do šalátov, nápojov a dezertov. Je to liečivá rastlina, ktorá sa využíva pri ochoreniach horných dýchacích ciest, proti kašľu a pôsobí protizápalovo. Pozor, nikdy nekonzumujte fialky ani sedmokrásky, ktoré rastú pri ceste, v parkoch kde je voľný pohyb psov a podobne. Pred konzumáciou ich treba namočiť a niekoľkokrát prepláchnuť studenou vodou.

IMG_9428

 

INGREDIENCIE

Korpus
200 g maslových sušienok Club
100 g roztopeného masla
(forma s priemerom 26 cm)

Plnka
500 g Mascarpone
200 g pochúťková smotana
2 lyžice hladkej múky
1 vanilkový cukor (celé vrecko)
100 g biela čokoláda
2 ks vajce
1 lyžička citrónovej šťavy

Karamel
Karamelizované salko (približne polovičku konzervy)
Za hrsť pekanových orechov (rozmixovaných na prach)

Čo ešte potrebujeme
Maslo na vymastenie formy
Papier na pečenie

POSTUP

Predhrejeme si rúru na 180 stupňov. Vymastíme tortovú formu maslom,  položíme vystrihnutý papier na pečenie a znova potrieme maslom (aj vnútorné okraje formy). V mixéri rozmixujeme kekse, pridáme roztopené maslo, poriadne zmes premiešame a druhou stranou lyžice, prípadne prstami, pritlačíme na dno formy. Takto pripravený korpus vložíme do chladničky.

Vo veľkej mise rozmiešame mascarpone so smotanou a s  hladkou múkou. Pridáme cukor.

Vo vodnom kúpeli si roztopíme čokoládu, ktorú pridáme do misky s mascarpone.

Všetko poriadne rozmiešame, po jednom pridáme aj vajíčka a napokon citrónovú šťavu.

Do stuhnutého korpusu vylejeme plnku a dáme piecť do rúry približne na 45 minút pri 180 stupňoch. Nie je nutné piecť koláč vo vodnom kúpeli, nakoľko sa na vrch torty bude natierať karamel. Ak ale chcete mať povrch dokonale hladký a bez bubliniek, tak pečte tortu v kúpeli.

Po upečení necháme cheesecake ešte asi hodinu v rúre, potom vyberieme, posypeme rozdrtenými orechmi a necháme celkom vychladnúť. Ideálne je pripraviť si tortu deň vopred a na druhý deň ju už len potrieť salkom a ozdobiť kvetmi, prípadne čímkoľvek iným.

IMG_9430

+ There are no comments

Add yours

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.