Karamelové koláčiky so zaváraninami


Karamelové koláčiky so zaváraninami

Počasie sa začína meniť, čerstvé ovocie pomaly vytrácať a čochvíľa tu máme pravú jeseň. Preto je čas začať si robiť plány a premýšľať, čo so všetkými zaváraninami, ktoré zaplnili moju kuchyňu počas leta. Je čas na zaváraniny trochu inak! A tak vám už teraz predstavujem jeden z voňavých a sladkých receptov, ktorý vám dobre padne počas upršaných chladných večerov. Navyše, pri pohľade na tieto koláčiky sa v myšlienkach vrátite späť do teplých letných dní…

 príprava 30 minút, odstátie cesta 1 hodina, pečenie 8 minút
Dokopy 1 hod 38 min
8 porcií

TIP

Cesto si môžeme pripraviť aj večer predtým, ako chceme dezert pripravovať a nechať ho zabalené v uzatvárateľnom vrecku v chladničke. Na druhý deň tak máme koláčiky hotové raz-dva. Namiesto hnedého cukru na karamel je možné použiť aj kryštálový cukor. Koláč môžeme spraviť aj do veľkej formy, ingrediencie netreba prerátavať.

Processed with VSCOcam with lv01 preset

INGREDIENCIE

Cesto
60 g práškového cukru SweetFamily –  Ingrediencia, ktorá nesmie chýbať – cukor od SweetFamily 
200 g hladkej múky
50 g orieškových keksov
50 g jemných ovsených vločiek
1 vajce + 1 žĺtok
150 g studeného masla
2 lyžičky mletej škorice
Štipka soli

Karamel
1 hrnček hnedého trstinového cukru SweetFamily
2 lyžice masla
4 lyžice 33% smotany (smotana na šľahanie)
Čo ešte budeme potrebovať
Zavárané marhule
Zavárané hrušky
Zavárané čučoriedky
Lístky mäty (dobrovoľné)
Maslo na potieranie

Processed with VSCOcam with lv01 preset

POSTUP

Ako prvé si pripravíme cesto. Múku preosejeme, kekse aj vločky rozmixujeme na prach. Vo veľkej mise zmiešame cukor, škoricu, soľ, múku a kekse s vločkami. Pridáme vajce, žĺtok a nakrájané studené maslo. Vypracujeme do hladkého cesta, zabalíme do fólie alebo uzatvárateľného vrecka a vložíme do chladničky. Necháme aspoň hodinu oddychovať.

Zatiaľ si nakrájame marhule aj hrušky na tenké pásiky. Čučoriedky necháme v site odkvapkať. Mätu namočíme do studenej vody. Odložíme bokom.

Pripravíme si karamel. V hrnci na miernom ohni roztopíme cukor (je potrebné roztopiť ho úplne za stáleho miešania). Potom pridáme dve lyžice masla a premiešame. Napokon prilejeme smotanu (Pozor, lejeme v malom množstve a veľmi opatrne! Para z karamelu je veľmi silná a treba si dávať pozor, aby sme sa nepopálili). Miešame až pokým nám nevznikne hustá karamelová omáčka. Odstavíme z ohňa.

Rozohrejeme si rúru na 180 stupňov, mriežku máme umiestnenú uprostred rúry. Keď je cesto odležané, vytiahneme ho z chladničky a prstami rovnomerne utlačíme do maslom potretých formičiek. Dno cesta popicháme vidličkou. Vložíme do rúry a necháme piecť približne 8 minút. Keďže každá rúra pečie odlišne, cesto kontrolujeme a keď začne hnednúť vyberieme ho von.

Košíčky z cesta necháme vychladnúť. Potom na spodok nalejeme opatrne karamel (asi do polovice košíčkov). Potom začneme od okrajov vrstviť nakrájané zavárané ovocie a vytvoríme tak kvety. Do stredu dáme čučoriedky a koláčiky na záver dozdobíme mätou príp. medovkou a podávame.

Ak koláčiky skladujeme v chladničke, pred podávaním ich necháme chvíľku pri izbovej teplote, aby nebol karamel príliš stuhnutý.

Dobrú chuť!

Processed with VSCOcam with lv01 preset

Processed with VSCOcam with lv01 preset

Processed with VSCOcam with lv01 preset

Processed with VSCOcam with lv01 preset

 

+ There are no comments

Add yours

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.