Kačacie prsia s mrkvovým pyré a farebným šalátom

Kačica k jeseni patrí, o tom niet pochýb, v podstate odvšadiaľ na mňa vyskakujú kačacie hody a lokša s kačacou pečienkou (čo pravdaže vôbec nie je zlá pochúťka!). A tak sme kačicu pravdaže museli mať doma aj my, akurát mi to nedalo a namiesto klasiky – knedľa a kapusta – som k nej pripravila pyré z farebnej mrkvy a šalát s hráškovými a cviklovými výhonkami a sušenými kvetmi. A teda, takáto nedeľa by mohla bývať aj častejšie:-)
Čas prípravy 30 minút
2 porcie

INGREDIENCIE
2 ks (cca 300 g spolu) kačacích pŕs s kožou
Hrubozrnná morská soľ
2 lyžice sójovej omáčky
2 stredne veľké oranžové mrkvy
2 stredne veľké žlté mrkvy
2 stredne veľké biele mrkvy
10 g masla
3 lyžice mlieka
1,5 lyžičky korenia garam masala
1 lyžica citrónovej šťavy
Za hrsť hráškových výhonkov
Za hrsť cviklových výhonkov
Za hrsť čerstvého koriandru
Čerstvý špenát
Mix listov (v recepte použité: poľníček, rímsky šalát, lolo biondo)
2 lyžičky sezamových semiačok
2 lyžice tekvicového oleja
1 lyžica extra panenského olivového oleja
1 lyžica sušených kvetov do šalátu (nechtík, ruža, nevädza) – dostať kúpiť v Yeme
1 granátové jablko
POSTUP
Ako prvé si pripravíme pyré. Mrkvu ošúpeme, nakrájame na väčšie kolieska a vložíme do hrnca s vodou. Pridáme citrónovú šťavu a varíme, pokým mrkva nebude celkom mäkká. Zlejeme vodu, pridáme maslo, mlieko a garam masala korenie a zemiaky roztlačíme. Ak chceme úplne hladké pyré, pridáme mlieko a vymixujeme zmes ponorným mixérom.
Rúru si rozohrejeme na 200 stupňov. Kačacie prsia izbovej teploty umyjeme, osušíme kuchynskými utierkami, kožu narežeme (iba povrch nie až po mäso) priečne aj pozdĺžne – tak, aby vznikli štvorčeky. Vmasírujeme do nich hrubozrnnú soľ, z jednej aj druhej strany. Prsia uložíme kožou dole na suchú a nie rozpálenú panvicu (na rozpálenej panvici by sa koža hneď spiekla a zatvorila, ostala by viac mastná a menej chrumkavá). Na najvyššej teplote opekáme prsia kožou dole približne 4 minúty. Následne prsia otočíme na druhú stranu, po asi 2 minútach prilejeme sójovú omáčku a opekáme ešte 1,5 až max 2 minúty.
Prsia aj so šťavou, ktorú pustili, následne uložíme do malého pekáča a prikryjeme alobalom. Vložíme do rúry a pečieme približne 4 minúty. Potom prsia odokryjeme a zapneme vrchný gril. Prsia pooblievame so šťavou, ktorú pustili a v ktorej je aj sójová omáčka a pečieme odokryté aby sme mali chrumkavú kožu (cca 2 minúty).
Zatiaľ si pripravíme šalát. Listy umyjeme a usušíme, granátové jablko ošúpeme, všetky ingrediencie zmiešame, na záver šalát posypeme sezamovými semiačkami a polejeme olivovým a tekvicovým olejom.
Na tanier pripravíme pyré, môžeme naň uložiť ešte zopár cviklových výhonkov, uložíme kačacie prsia nakrájané na jemné pásiky a zľahka ich polejeme výpekom. Šalát podávame bokom.
Dobrú chuť!
Tip: Doprajte si k jedlu červené víno, napríklad slovenskú odrodu Dunaj.
+ There are no comments
Add yours