Grilovaný špíz s pomarančovo-citrónovou marinádou


Grilovaný špíz s pomarančovo-citrónovou marinádou

Príprava tohto šalátu síce zoberie viac času, je to však jeden z tých šalátov, ktorý môžem prichystať návšteve a určite sa neurazí. Jednak naozaj zasýti, pre jeho farby vyzerá veľmi lákavo a túto zaujímavú, výraznú marinádu sa oplatí zopakovať aj pri iných jedlách.

 Čas prípravy 1 hod 45 minút 2 porcie

Čas zahŕňa celú prípravu s marinovaním a grilovaním

Tip

Kuracie mäso môžeme nahradiť aj údeným, príp. klasickým Tofu, v takom prípade grilujeme kratšie ako pri kuracom mäse. Úplne najlepšie je nechať mäso (Tofu) a zeleninu marinovať aspoň 3 hodiny.

Inšpiráciu som našla v mobilnej aplikácii „kitchen stories“, odporúčam ju každému, kto si rád prečíta zaujímavé recepty zo sveta.

Processed with VSCOcam with lv01 preset

INGREDIENCIE

Listy čerstvého kučeravého šalátu
400 g kuracieho mäsa
1 menšia cukina
6 čerstvých stredne veľkých šampiňónov
1 červená mäsitá paprika
4 ks zelenej špargle

Marináda
300 ml pomarančového džúsu s dužinou
50 ml sójovej omáčky
50 ml červeného vína
20 ml citrónovej šťavy
Kôra z jedného citróna (chemicky neošetreného)
3 strúčiky cesnaku
3 lyžičky hnedého cukru
1 lyžica Teriyaki  omáčky
Kukuričný škrob

Čo ešte potrebujeme
Špajdle
Za hrsť kešu orieškov (príp. arašidov)
Cíbiky z jednej mladej cibuľky
Rôzne druhy čerstvých čili papričiek

POSTUP

Vo veľkom hrnci opražíme na olivovom oleji cesnak a citrónovú kôru, potom pridáme víno a necháme ho trochu odpariť. Prilejeme pomarančový džús, citrónovú šťavu, sójovú omáčku a teriyaki omáčku. Stále miešame. Pridáme cukor a necháme ho roztopiť. Marinádu zahustíme kukuričným škrobom, odstavíme z ohňa a necháme celkom vychladnúť.

Nakrájame si cukinu, papriku, špargľu so šampiňónmi aj očistíme a kuracie mäso si nakrájame na kocky. Šampiňóny nakrájame na polovičky pokiaľ máme väčšie, malé môžeme dať celé. Do uzatvárateľného vrecka vložíme všetku nakrájanú zeleninu a kuracie mäso a zalejeme vychladnutou marinádou. Vložíme do chladničky a necháme marinovať.

Všetku zeleninu s mäsom si napicháme na špajdle a dáme grilovať. Špízy otáčame a potierame marinádou, ktorá ostala.

Pripravíme si šalát, ktorý jemne pokvapkáme olivovým olejom, nakrájame si čili papričky, cíbiky (príp. pažítku) a na panvici si opražíme za hrsť kešu orieškov (príp. arašidov).

Hotové do chrumkava ugrilované špízy uložíme na šalát, posypeme papričkami, cíbikmi a kešu orieškami a podávame. Môžeme ozdobiť aj cherry paradajkami, prípadne ešte jemne pokvapkať olivovým olejom.

Processed with VSCOcam with lv01 preset

 

+ There are no comments

Add yours

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.