Feniklové rizoto


Feniklové rizoto

Rizoto patrí k tradíciám talianskej kuchyne a jeho príprava podlieha jasným pravidlám. Pravé rizoto sa pripravuje z ryže s vysokým obsahom škrobu. K takýmto druhom patrí ryža Carnaroli, Vialone Nano alebo u nás najjednoduchšie kúpiteľné a zároveň aj najlacnejšie Arborio. Všetky druhy majú schopnosť absorbovať veľké množstvo tekutiny a uvoľniť obsahujúci škrob, ktorý v závere vytvorí lepkavú konzistenciu.

 Čas prípravy 50 min 4 porcie

Nášmu slovenskému rizotu, ktoré si možno pamätáte zo školských jedální, je to talianske vzdialené na míle. Ako chuťou, tak aj konzistenciou. Rizoto robím niekoľkokrát za rok – Keď idem na istotu a pre pochvalu :).

Fenikel. Je výnimočný pre svoju chuť, no v slovenskej kuchyni málo využívaný. Táto zelenina pochádza zo Stredomoria a grécka mytológia hovorí, že bohovia z Olympu na zem ľuďom vo feniklovej stonke naplnenej uhlím poslali vedomosti. Taliani si ho prisvojili za svoju národnú zeleninu a asi vedeli čo robia, pretože feniklové rizoto je naozaj skvelou kombináciou.

INGREDIENCIE

1 väčší fenikel
2 šalotky
3 lyžice nesoleného masla
1 pohár ryže (Carnaroli, Vialone Nano alebo Arborio!)
1 pohár bieleho vína
Bylinkový vývar
Ricottina prípadne mascarpone
Soľ
Čerstvo namleté čierne korenie
Feniklová vňať
Šťava z pol limetky

POSTUP

Nakrájame si šalotky, fenikel, feniklovú vňať odložíme bokom a všetko prepláchneme v studenej vode. Vo väčšom hrnci roztopíme maslo a pridáme na drobno nakrájané šalotky. Speníme ich a pridáme fenikel, ktorý sme si nakrájali na menšie kúsky. Prikryjeme a necháme pár minút dusiť. Prepláchneme ryžu a prisypeme do hrnca. Poriadne premiešame a zalejeme vínom.

Varíme až pokým ryža nenasaje víno a zatiaľ si zohrejeme vývar. Keď bude ryža nasiaknutá vínom začneme po naberačkách pridávať horúci vývar. Ďalšiu naberačku pridáme vždy po tom, ako ryža vsiakne predošlú. Keď bude ryža mäkká odstavíme z ohňa a v miske si poriadne rozmiešame riccotinu prípadne mascarpone. Rizoto osolíme, okoreníme, pridáme limetkovú šťavu a na záver rozmiešmiešanú riccotinu alebo mascarpone. Ozdobíme feniklovou vňaťou.

 

+ There are no comments

Add yours

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.