Farebný KusKus plný chutí


Farebný KusKus plný chutí

Artičoky, capari, olivy, sušené paradajky, feta, avokádo, pistácie, petržlen, mäta a pravdaže kus kus. Príprava rýchla a jednoduchá, chuť výborná a zaujímavá. Dúfam, že bude chutiť aj vám! 

 15-20 min 4 porcie

Kuskus. Je veľmi výživný, ľahko stráviteľný, obsahuje vlákninu a veľa cenných látok, ktoré sa nachádzajú v obilninách. Možno ho pripraviť na sladko aj na slano. Hlavne veľmi rýchlo, nakoľko sa nevarí. Vyrába sa z bielej tvrdej pšenice, krupice alebo prosa. Spracováva sa na drobné guľôčky a tie sú potom naparované a vysušené.

Tip

Najlepšie pripravíme kuskus tak, že ho zalejeme vriacou vodou približne pol centimetra nad požadované množstvo kuskusu a pridáme aj plátok masla. Misku prikryjeme tanierom a necháme aby kuskus vsiakol všetku vodu. Existuje korenie, ktoré je priamo na kuskus, jedno také sýto žlté mám aj ja zo Španielska. To spôsobuje tú krásnu žltú farbu… Ak však nemáte korenie na kuskus, môžete v tomto prípade použiť aj kurkumu. Predtým ako zalejeme kuskus vodou, vmiešame do neho rovnomerne korenie. Takto to ide urobiť s hocijakou inou zmesou, napríklad so škoricou ak robíme kuskus na sladko, vtedy odporúčam pridať aj hrozienka, no až potom, keď sa voda z polovice vsiakne.

IMG_2869

 

INGREDIENCIE

1 hrnček kus kus (cous cous, asi 250 g)
2 lyžičky korenia na kus kus (príp. kurkuma)
1 celé avokádo (nie úplne mäkké)
Hrsť kalamata olív (môžu byť aj čierne olivy, príp. oboje)
Hrsť sušených paradajok bez oleja
Capari
Asi polovička konzervy artičokov
Feta (príp. balkánsky syr)
Za hrsť čerstvej mäty
Za hrsť petržlenovej vňaťky
Lúpané nesolené pistácie (kúpite napr. v Marks&Spencer)
1 citrón
Čerstvo namleté čierne korenie
Soľ
Sušené oregáno
3 lyžice extra panenského olivovéh oleja

Množstvo ingrediencií prispôsobíme mnôžstvu kuskusu a našim chutiam

POSTUP

Kuskus pripravíme podľa vyššie uvedeného návodu (viď „Tip“). Kým bude kuskus hotový, olivy zbavíme kôstok, pri bezkôstkových len rozkrojíme na polovičky. Všetko krájame na väčšie kúsky. Avokádo zbavíme šupy a rovnako nakrájame na väčšie kusy. Artičoky len jemne rozdelíme. Mätu aj petržlen nasekáme, citrón odšťavíme a použijeme aj s dužinou.

Keď je kuskus hotový, vysypeme ho do veľkej misy a pridáme k nemu všetky nakrájané ingrediencie – avokádo, olivy, capari, artičoky, paradajky, fetu, bylinky, pistácie. Premiešame a zalejeme citrónovou šťavou aj s dužinou. Pridáme korenie, soľ, oregáno podľa chuti a na záver prilejeme aj olivový olej. Opäť premiešame a podávame. Dobrú chuť!

TU nájdete ďalší zaujímavý recept z KusKusu.

IMG_2865


+ There are no comments

Add yours

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.