Domáca viedenská knedľa

Recept na viedenskú knedľu koluje v našej rodine už roky, až teraz som sa konečne rozhodla urobiť ju sama. A určite nie poslednýkrát. Za tú „babračku“ to totiž rozhodne stojí. K pečenej kačici, panenke s hubovou omáčkou, morčacím rolkám, … jednoducho, mám nového prílohového favorita.
Čas prípravy 1 hodina 5 minút
✻
TIP
Do originál receptu patrí vegeta, ktorú som tento raz nahradila troškou sušeného cesnaku, sušeného rozmarínu a tymiánu. Do knedle však môžeme pridať aj čerstvé nasekané bylinky, ktoré jej dodajú ešte výraznejšiu a intenzívnejšiu chuť. Jedna dávka je približne pre päť ľudí, preto zvyšnú knedľu pokojne môžeme uskladniť v mrazničke.
INGREDIENCIE
5 rožkov
5 lyžíc mlieka
200 g cibuľa
150 g údená slanina
4 vajcia
Strúhanka na zahustenie
Soľ
Čerstvé mleté korenie
Troška sušeného cesnaku, tymiánu a rozmarínu
Čerstvá petržlenová vňať
POSTUP
Rúru si rozohrejeme na 200 stupňov, spodný aj horný ohrev.
Rožky nakrájame na menšie kúsky, vložíme do hlbokej misky a zalejeme ich mliekom. Cibuľu aj slaninu nakrájame na menšie kúsky, vložíme slaninu na panvicu a usmažíme na nej cibuľu do zlatista. Odstavíme zo sporáka, pridáme rožky, poriadne pomiešame aby rožky všetko vypili a celú zmes vysypeme naspäť do misky.
Pridáme rozmiešané vajíčka, soľ, koreniny, nasekanú vňať, premiešame a nakoniec zahustíme strúhankou, aby sme so zmesou mohli ďalej ľahko pracovať (zmes by nemala byť príliš lepkavá, ale ani suchá!).
Vytvarujeme si valčeky, podľa toho, ako veľkú/hrubú knedľu chceme mať (z tejto dávky som vytvarovala 5 maličkých). Valčeky obalíme vymasteným alobalom, konce alobalu poriadne zahneme a vložíme na plech s vlažnou vodou (voda by mala siahať približne 1 cm po okraj knedle).
Pečieme pri 200 stupňoch približne 35 minút, knedľu potom necháme celkom vychladnúť a až potom ju odbalíme z alobalu.
Dobrú chuť!
+ There are no comments
Add yours