Cviklovo-jablkový krém


Cviklovo-jablkový krém

Ďalšia do sekcie „Krémové polievky“. Neviem si pomôcť, takéto polievky viem jesť stále. Ich príprava zaberie málo času, dajú sa jesť aj studené, stále ide o približne ten istý postup no chuť je vždy iná.

 Čas prípravy 45 min 4 porcie

IMG_8591

INGREDIENCIE

5 menších baby cvikiel
1 stredne veľká cibuľa
4 mladé mrkvy
1 petržlen bez vňate
1 veľké červené jablko
Cca 1 l zeleninového vývaru zriedeného s vodou (50/50) (príp. 1 kocka bujónu)
1 lyžica hladkej múky
3 lyžice čerstvého masla
1 lyžica olivového oleja
2 lyžice citrónovej šťavy
Čerstvo namleté čierne korenie
Soľ podľa chuti
Trošku kyslej smotany
Čerstvá bazalka

POSTUP

Umyjeme a uvaríme si cviklu, netreba celkom do mäkka, stačí tak, aby sa dala ošúpať a nakrájať. Varíme ju s vytlačeným citrónom, aby sme zachovali jej krásnu červenú farbu.  Ak sme baby cviklu poriadne očistili (napríklad kefou), nemusíme vodu vylievať ale pomiešať  ju s vývarom namiesto čistej vody a odložiť ju bokom. Mladá baby cvikla sa varí podstatne kratšie.

Potom vo veľkom hrnci speníme na masle nakrájanú cibuľu. Pridáme očistenú  a nakrájanú mrkvu a petržlen (oboje krájame na malé kolieska). Pridáme lyžicu oleja a chvíľku podusíme. Pridáme uvarenú, ošúpanú a nakrájanú cviklu.

Zalejeme zeleninu so zriedeným vývarom (tu môžeme použiť buď vodu z cvikle alebo čistú) tak, aby bola všetka zelenina ponorená (vývar by mal byť približne 1 cm nad zeleninou). Trošku vývaru si odložíme bokom, stačia dve-tri lyžice. Necháme variť pokým nebude všetka zelenina úplne mäkká.

Potom pridáme ošúpané a nakrájané jablko a polievku vymixujeme dohladka. Okoreníme, osolíme a pridáme citrónovú šťavu (nie je nutné pridávať šťavu v prípade, že sme varili polievku s vodou po cvikle). Poriadne premiešame, odstavíme z ohňa a necháme trošku vychladnúť.

V hrnčeku rozmiešame lyžicu múky asi s dvoma-troma lyžicami chladného vývaru, ktorý sme si odložili. Zmes vlejeme do polievky, a znova necháme prevrieť.  Podávame s čerstvou bazalkou a kyslou smotanou. Môžeme ešte pokvapkať troškou olivového oleja. Namiesto múky je možné použiť aj zemiak (rozmixovať ho v polievke) v prípade, že chceme hustejší krém.

+ There are no comments

Add yours

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.