Cuketovo-koriandrová polievka s mrkvovými slížmi

Polievky sú mojím obľúbeným jedlom a obzvlášť v týchto zimných mesiacoch, kedy nielen zasýtia, ale aj zahrejú. Hoci nie je sezóna cukiet, v obchodoch ich nie je problém dostať. Keďže som konečne po dlhej dobe natrafila aj čerstvý koriander, rozhodla som sa tentokrát pre takúto kombináciu. Spolu s mrkvovými „slížmi“ chutí táto polievka veľmi osviežujúco a aspoň trošku nám pripomenula leto, keď sme mali cukiet viac, ako sme vôbec vládali jesť.
Čas prípravy 35-40 minút
TIP
Pár kociek nakrájanej cukety si môžeme odložiť bokom a pridať do polievky po tom, čo ju rozmixujeme.
INGREDIENCIE
2 stredné zelené cukety
Olivový olej (asi dve lyžice)
2 šalotky, príp. stredne veľká žltá cibuľa
1 strúčik cesnaku
Lyžička celej rasce
1 l zeleninového vývaru
1 lyžička sušeného drveného koriandru
Šťava z jednej limety
Niekoľko lístkov čerstvého koriandru
Soľ
Čerstvo namleté korenie
50 ml smotany na varenie
2 dlhé mrvky
POSTUP
Cuketu umyjeme a nakrájame na menšie kocky. Zopár si môžeme odložiť bokom. Šalotky očistíme a nakrájame najemno. V jednom hrnci si zohrejeme vývar. V druhom hrnci rozpálime olivový olej, pridáme šalotky príp. cibuľu, pretlačený cesnak a celú rascu. Opražíme a pridáme cuketu. Poriadne premiešame, prikryjeme pokrievkou a asi dve minútky podusíme (sem-tam premiešame).
Keď je cuketa podusená, prilejeme vývar a necháme polievku variť asi 20 minút. Zatiaľ si očistíme mrkvu a škrabkou si nastrúhame dlhé slíže. Odložíme bokom. Odstavíme polievku z ohňa, pridáme čerstvý koriander a úplne rozmixujeme.
Keď polievku rozmixujeme, pridáme cuketu, ktorú sme si odložili bokom (nemusíme), sušený koriander, limetovú šťavu, soľ, korenie a poriadne premiešame. Pridáme smotanu a polievku opäť necháme zovrieť. Dochutíme podľa chuti, podávame s mrkvovými slížmi a čerstvým koriandrom.
+ There are no comments
Add yours