Celozrnný CousCous s kokosovým mliekom


Celozrnný CousCous s kokosovým mliekom

Kuskus sa vyrába z bielej tvrdej pšenice, krupice alebo prosa. Spracováva sa na drobné guľôčky a tie sú potom naparované a vysušené. Pripravujem ho vždy, keď sa potrebujem rýchlo a dobre najesť. Dá sa s ním ľahko experimentovať a pripraviť ho na rôzne spôsoby. Nie je nutné použiť celozrnný Cous Cous, je to len o tom, čo uprednostňujeme.

 

 30 min 2 porcie

Kuskus. Je veľmi výživný, ľahko stráviteľný, obsahuje vlákninu a veľa cenných látok, ktoré sa nachádzajú v obilninách. Možno ho pripraviť na sladko aj na slano. Hlavne veľmi rýchlo, nakoľko sa nevarí.

Tip

Najlepšie pripravíme kuskus tak, že ho zalejeme vriacou vodou približne pol centimetra nad požadované množstvo kuskusu a pridáme aj plátok masla. Misku prikryjeme tanierom a necháme aby kuskus vsiakol všetku vodu. Existuje korenie, ktoré je priamo na kuskus, jedno také sýto žlté mám aj ja zo Španielska. To spôsobuje tú krásnu žltú farbu… Ak však nemáte korenie na kuskus, môžete v tomto prípade použiť aj kurkumu. Predtým ako zalejeme kuskus vodou, vmiešame do neho rovnomerne korenie. Takto to ide urobiť s hocijakou inou zmesou, napríklad so škoricou ak robíme kuskus na sladko, vtedy odporúčam pridať aj hrozienka, no až potom, keď sa voda z polovice vsiakne.

Processed with VSCOcam with lv01 preset

 

INGREDIENCIE

KusKus
Lyžička korenia na kuskus
1 malá limetka
1 avokádo
Za hrsť citrónového tymiánu
Za hrsť zelenej fazuľky (kúpte si jej viac a namrazte, niekedy je ťažké zohnať čerstvú v obchodoch)
Rovnaké množstvo cukrového hrášku celého
Polovička menšej červenej mäsitej papriky
Malá konzerva kokosového mlieka
Chilli podľa chuti
Soľ a korenie podľa chuti
Trošku nastrúhaného muškátového oriešku

POSTUP

Pripravíme si kuskus podľa vyššie uvedeného receptu. Uvaríme sladký hrášok a zvlášť zelenú fazuľku. (Všetko vopred poriadne prepláchneme studenou vodou a fazuľky nakrájame na tretinky – suché konce odrežeme a zahodíme, z hrášku odstránime predelovú tvrdú časť). V umývadle máme zatiaľ nachystanú nádobu s ľadovou vodou. Keď je zelenina uvarená, precedíme ju a hrášok a fazuľky ihneď vložíme do nádoby s ľadom (ľadovou vodou). Robíme tak preto, aby zeleninka zostala krásne zelená a nestratila svoju farbu.

Červenú papriku nakrájame na tenké dlhé pásiky, avokádo nakrájame na malé kúsky a bylinky umyjeme a oberieme lístočky.  Pripravený kuskus preklopíme do veľkej misy, rozohrejeme panvicu, rozmiešame poriadne kokosové mlieko a vylejeme ho na rozpálenú panvicu. Postupne do neho pridáme avokádo (počkáme kým sa takmer rozpustí), fazuľky, hrášok, nakoniec papriku a chvíľku spolu „povaríme“ na panvici. Pripravenú zmes pridáme ku kuskusu, dodáme bylinky, soľ, korenie, muškátový oriešok, chilli, limetovú šťavu a poriadne premiešame.

Kuskus bude mať celkom inú, lepkavú, konzistenciu, takže sa veľmi pohodlne dá jesť paličkami.

 

 

+ There are no comments

Add yours

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.