Bohatá narodeninová torta


Bohatá narodeninová torta

Aká torta by mala byť bohatá, veselá a farebná (pravdaže chutná), ak nie tá narodeninová?  Toto je presne ten kúsok, ktorým nepohrdne azda žiaden oslávenec, (ktorý má pravdaže rád sladké) ak mu ju prinesiete ako narodeninový darček. Vyrobený s láskou a jednoducho originál homemade…

 Čas prípravy 2 hodiny

TIP

CESTO, KRÉM AJ ČOKOLÁDU SA OPLATÍ UROBIŤ VEČER PREDTÝM, AKO CHCEME TORTU  VYSKLADAŤ. VŠETKO MUSÍ BYŤ ÚPLNE VYCHLADNUTÉ A STUHNUTÉ.

Processed with VSCO with lv01 preset

INGREDIENCIE

Cesto
4 žĺtky
240 g práškového cukru
2 lyžice ľadovej vody
6 lyžíc horúcej vody
240 g hladká múka TORTOVÁ pšeničná – Babičkina voľba (foto dole)
Polovička bal. prášku do pečiva
Sneh zo 4 bielkov

Krém – vnútro
500 g mascarpone (možno nahradiť ricottou alebo odtučneným jemným tvarohom, nakoľko Mascarpone obsahuje veľa tuku)
3-4 lyžice práškového cukru  Považský cukor (podľa chuti)
1 balíček práškového cukru z pravej vanilky bourbon
1 lyžička vanilkového bourbonu (príp. esencie)
Ovocný džem
Drobné čerstvé ovocie
Krém – vonkajší
2 biele čokolády
2 smotany na šľahanie extra krémové
Zdobenie

Jedlé kvety (dostať napríklad v Metro)
Mix rôzneho ovocia

Processed with VSCO with lv01 preset

POSTUP

Ako prvé  si pripravíme cesto. Rúru si rozohrejeme na 180 stupňov. Opatrne rozdelíme žĺtky od bielkov a vložíme ich do dvoch mís. Misa s bielkami musí byť suchá a čistá, v opačnom prípade nevyšľaháme tuhý sneh (ten však pripravujeme ako posledný). Žĺtky za pomoci mixéra vyšľaháme s cukrom. Pridáme dve lyžice studenej vody a opäť vyšľaháme. Múku preosejeme 3-krát (prevzdušní sa tak) a premiešame poriadne s práškom do pečiva a vanilkou bourbon. Takúto múku potom prisýpame k žĺtkom a na striedačku prilievame horúcu vodu. Keď minieme všetku múku a vodu, vymiešame tuhý sneh z bielkov a opatrne, zľahka špachtľou primiešame k zmesi (nemiešame!). Cesto vylejeme do maslom vymastenej a múkou vysypanej formy a dáme piecť približne na 35-40 minút pri 180 stupňoch. (Pozor! Každá rúra pečie inak, cesto je potrebné pri prvom raze odsledovať a odstopovať si čas pečenia, rúru počas pečenia neotvárame, cesto by mohlo spľasnúť).

Pripravíme si krém. Mascarpone premiešame poriadne s cukrom. Pridáme tiež cukor z bourbon vanilky aj bourbon (obsahuje alkohol) príp. esenciu  a vymiešame krém. Dáme tuhnúť do chladničky minimálne na dve hodiny.

Bielu čokoládu nalámeme na kúsky a vložíme do kovovej misky. Smotanu na  šľahanie necháme prevrieť v hrnci, nalejeme na čokoládu, prikryjeme a necháme 12 minút odpočívať. Potom poriadne rozmiešame, necháme celkom vychladnúť v chladničke a za pomoci mixéra vymixujeme tuhý krém. Pozor, zmes musí byť úplne vychladnutá, inak by sa nám mohla smotana zraziť. Pre istotu pred mixovaním môžeme prisypať lyžičku Gustínu.

Upečené a celkom vychladnuté cesto rozkrojíme pozdĺžne na tri časti, na cesto navrstvíme džem, mascarpone krém, drobné ovocie, uložíme druhú časť cesta a opäť navrstvíme džem, krém a ovocie. Položíme tretiu časť cesta a celú tortu natrieme krémom z bielej čokolády. Ozdobíme ovocím, kvetmi, prípadne čokoládou a iným ozdobami a podávame:).

Dobrú chuť!

FullSizeRender

2Comments

Add yours
  1. Simona

    Dobrý deň. Rada by som upiekla tuto torticku sestrw na narodeniny, ale potrebovala by som vediet aku velkost tortovej formy ste pouzili. :) Velmi pekne dakujem za odpoved. :)

+ Leave a Comment

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.