Avokádovo-pomarančová bruschetta s kalamata olivami


Avokádovo-pomarančová bruschetta s kalamata olivami

Táto netradičná bruschetta žne úspechy vždy, keď ju urobím. Je to jedno z tých jedál, ktoré môžem opakovať niekoľkokrát v priebehu pár mesiacov a stále sa ho neprejeme. Vynikajúco doladené chute, príprava, ktorú zvládne každý a dokonalý výsledok.

 Čas prípravy 35 min 3 porcie

Bruschetta. Je opečený chlieb – ciabatta, bagetka, skrátka pečivo, s paradajkami, bazalkou, cesnakom a olivovým olejom. Predstavuje obľúbenú taliansku pochúťku, ktorá je väčšinou predjedlom alebo raňajkami.  Autorom tejto netradičnej kombinácie je Jerome Eckmeier, ktorého vegánskymi receptami sa rada inšpirujem aj v mojej kuchyni. Odporúčam jeho knihu Vegánske pochúťky.

Kalamata Olivy. „Chránené bohatstvo“. Najviac výnimočné olivy pod slnkom. Pochádzajú z južného Grécka a sú dokonca zapísané v zozname produktov s chráneným zemepisným označením pôvodu. Čo je najhlavnejšie, ich chuť je úplne odlišná od ostatných odrôd. Tieto hnedoružové olivy majú obzvlášť výraznú chuť a nielen v gréckom šaláte nemajú konkurenciu. Kúpite ich napríklad aj v Billa.

Processed with VSCOcam with lv01 preset

INGREDIENCIE

3 ks zrelé avokádo
2 ks stredne veľké pomaranče (3 menšie)
Za dve hrste Kalamata olív zbavených kôstky (Tip: nenahrádzajte Kalamata olivy iným druhom, celkom sa zmení výsledná chuť)
6 strúčikov cesnaku
Lyžica citrónovej šťavy
Za hrsť čerstvej bazalky
Trošku soli a cukru
5 lyžíc extra virgin olivového oleja
Mleté biele korenie (rovnako nenahrádzať iným)
Pečivo

 POSTUP

Kalamata olivy zbavíme kôstok a pokrájame na menšie kúsky. Avokádo ošúpeme a rovnako nakrájame. Cesnak nepretláčame, ale nasekáme na menšie kúsky (možné použiť aj mladý cesnak). Pomaranč zbavíme šupy a rovnako aj bieleho obalu, aby nám zostalo len vnútro pomaranča, ktoré rozdelíme na kúsky podobne ako olivy či avokádo. Čerstvú bazalku nasekáme, na lyžicu vytlačíme čerstvú citrónovú šťavu. Všetky ingrediencie poriadne zmiešame vo veľkej mise. Príliš mäkké avokádo krájame na väčšie kúsky.

Potom pridáme olivový olej, trocha cukru, soli a biele korenie. S korením narábame opatrne, nakoľko biele je oveľa viac aromatické ako čierne či červené. Všetko poriadne premiešame! Pripravenú zmes necháme aspoň 15 minúť odstáť a potom podávame na pečive, hrianke, ciabatte, každý čo uprednostňuje.

Processed with VSCOcam with lv01 preset

+ There are no comments

Add yours

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.