Apricot meringue pie


Apricot meringue pie

Och, prepadla som meringue! No a tento maruhuľový letný meringue pie bola čistá radosť 🍑 🍑 🍑 Marhule v kombinácii s citrónmi a bourbon vanilkou, ľahkým snehom so škoricou a krehkým cestom je proste zážitok


Čas prípravy a pečenia cca 45 minút
6-8 porcií (forma s priemerom 20 cm)

TIP

Bielky na meringue šľahám naraz s cukrom v kuchynskom robote – rýchlo a krátko, pokým nie je sneh ťahavý ale zároveň drží tvar. Len so štipkou soli a pár kvapkami citrónovej šťavy.

♡ INGREDIENCIE

KORPUS
120 g hladkej múky
1 lyžica práškového cukru
Štipka soli
100 g studeného masla

PLNKA
4 žĺtky izbovej teploty
150 g trstinového cukru
3 lyžice hladkej múky
1 lyžica kukuričného škrobu
Trochu vody
2 celé bio citróny
5 stredných zrelých marhúľ
Vanilková bourbon pasta

MERINGUE
150 g bielkov
150 g kryštálového cukru
Pár kvapiek citrónovej šťavy
Štipka soli
Škorica mletá

POSTUP

Ako prvé si pripravíme korpus. Múku, cukor a soľ vložíme do nádoby kuchynského robota, premiešame a pomocou násadky „K“ na cesto vypracujeme pri pomalej rýchlosti hladké cesto tak, že postupne pridávame studené maslo do sypkej zmesi a miešame až pokým cesto nie je hladké a nevidíme žiadne maslové hrudky. Nemiešame dlho, proces by mal trvať čo najkratšie. Ak je cesto sypké, môžeme pridať trošku studenej vody. Následne cesto prenesieme do potravinovej fólie, zabalíme a vložíme do chladničky. Cesto si môžeme pripraviť aj večer predtým ako chceme piecť koláč. Dokonca aj upiecť.

Oddýchnuté cesto rozvalkáme, prenesieme do formy, popicháme vidličkou, ak sa príliš lepí, dáme na chvíľku do mrazničky. Pekne a rovnomerne uložené cesto až po okraje vystelieme nielen zo spodu, ale aj zvrchu papierom na pečenie a zaťažíme ho keramickými guľôčkami alebo napríklad fazuľou, aby cesto nenafučalo a zároveň neskĺzlo po okrajoch. Dáme piecť na cca 20 minút pri 190 stupňoch. Malo by ostať pekne hnedé.

Zatiaľ si pripravíme plnku. Suché suroviny zmiešame v hrnci, pridáme k nim citrónovú šťavu, kôru a vodu. Marhule zbavíme kôstok, pridáme vanilkovú pastu a v blenderi rozmixujeme na kašu. Pridáme k zmesi, vymiešame hustejšiu kašu bez hrudiek a celú ju zohrejeme v hrnci. Žĺtky vymiešame zvlášť a za stáleho miešana pridávame k marhuľovo-citrónovej kaši. Necháme prevrieť a odstavíme z ohňa. Takúto plnku prenesieme do pripraveného korpusu, z ktorého sme odstránili vrchný papier s fazuľou.

Nakoniec si prirpavíme sneh. Všetky suroviny vložíme do kuchynského robota a vymiešame ťahavý sneh, ktorý drží tvar – ľahko otestujeme špachtľou/lyžičkou. Takýto sneh prenesieme na vrch plnky a vyvarujeme si ho podľa vlastných predstáv.

Dáme piecť na cca 12 minút – pokým meringue nie je hnedkasté. Po upečení necháme vychladnúť a posypeme škoricou.

Processed with VSCO with f2 preset

+ There are no comments

Add yours

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.