4 druhy Wrapov, 4x láska na tanieri


4 druhy Wrapov, 4x láska na tanieri

Fresh wrapy plné rôznych chutí. Navyše, vyzerajú super na tanieri a môžeme ich pripraviť na obed a na večeru podávať. Vytvorila som ich zo surovín, ktoré som objavila len nedávno, myslieť na ich prípravu ale treba deň vopred. No najprv niečo o tom, čo sa v nich skrýva.

 6 celých (12 polovičiek) wrapov,
Čas prípravy 1 HOD 15 MIN

Mungo. Označované aj ako „zelená sója“. Chuťou tieto malé (pôvodom z Indie) fazuľky pripomínajú hrášok, sú ako stvorené pre zlepšenie imunity, sú bohaté na bielkoviny, železo, horčík a kyselinu listovú. Výborne prečisťujú telo a pozitívne pôsobia na trávenie. Je potrebné ich tepelne upraviť. Namočené vo vode by mali byť minimálne 12 hodín, v prípade, že ich chceme mať vyklíčené, ide o dlhodobejší proces (dva dni a viac. Výsledok stojí za to – prípadne vyklíčené kúpite aj v obchode).

Avokádo. Označované za „Ovocie plodnosti“. Avokádo netreba špeciálne predstavovať. Je to ale moja veľmi obľúbená ingrediencia a čo ste možno nevedeli, radí sa medzi ovocie. Možno aj preto skvelo chutí s pomarančom. Má viac kalórií a je bohaté na bielkoviny, draslík a vitamíny A, C, E. Ak nechcete aby vám neskonzumovaná časť oxidovala, stačí pokvapkať citrónom.

Azuki (Adzuki). Označovaná aj za „Kráľovnú fazule“. Tieto malé červené fazuľky pochádzajú z Číny, majú príjemne orieškovú chuť a podobne ako Mungo môžu vyklíčiť. Sú bohaté na bielkoviny, vápnik a fosfor. Majú pozitívne účinky na obličky, že vraj pôsobia aj ako prevencia proti rakovine žalúdka ale o takýchto veciach sa hovorí stále a choroba si aj tak nevyberá. Existuje o nich aj jedna ľudová múdrosť, ale nakoľko verím, že aj muži zavítajú na tento foodblog, nebudem ich s takýmito múdrosťami pre istotu zaťažovať.

Kalamata Olivy. „Chránené bohatstvo“. Najviac výnimočné olivy pod slnkom. Pochádzajú z južného Grécka a sú dokonca zapísané v zozname produktov s chráneným zemepisným označením pôvodu. Čo je najhlavnejšie, ich chuť je úplne odlišná od ostatných odrôd. Tieto hnedoružové olivy majú obzvlášť výraznú chuť a v gréckom šaláte nemajú konkurenciu.

INGREDIENCIE

Do wrapov
6 ks arabský chlieb (prípadne iný wrap)
70 g Mungo (namočené po dobu min. 12 hodín a uvarené)
70 g Azuki fazuľu (namočené po dobu min. 12 hodín a uvarené)
70 g Baby nalúpaná kukurica
Údené Tofu (pokvapkané sójovou omáčkou, kliknite na Tofu a dozviete sa viac )
1 ks mrkva
Za hrsť nasekanej mäty
Za hrsť nasekanej petržlenovej vňate
Za hrsť nasekanej bazalky
1 avokádo
Olivy Kalamata
1 malý pomaranč
1 uvarená cvikla
1 mladá cibuľka
1 cesnak

Dresing
1 biely jogurt
2 lyžice olivového oleja
1 lyžice sójovej omáčky
1 lyžica citrónovej šťavy
Lyžička sirupu Agáve (možno nahradiť medom alebo javorovým sirupom. Kliknite na Agáve, ak sa chcete dozvedieť viac o tomto sirupe)
Štipka soli
Čerstvo namleté čierne korenie
Nadrtený celý koriander

POSTUP

Mungo a Azuki si namočíme večer predtým, ako chceme wrapy vyrábať. Ak sme zabudli, kúpime si v obchode už vyklíčené. Uvaríme fazuľky a tiež cviklu – všetko zvlášť! A všetko do mäkka. Azuki a Mungo varíme približne 20 minút.  Škrabkou „nakrájame“ mrkvu na tenké plátky, nasekáme vňať, bazalku a mätu (nemiešame ich!), nakrájame na drobno cesnak, avokádo aj cibuľku. Pomaranč zbavíme šupy a bielych častí, tiež nakrájame na malé kúsky a do wrapov dávame bez šťavy. Tofu nakrájame na malé kocky (stačí polovička) a pokvapkáme sójovou omáčkou a troškou olivového oleja. Zarobíme si dresing – všetko jednoducho zmiešame v jednej miske, ochutnáme a prípadne dodáme niektoré z ingrediencií.

Vytvoríme si 4 druhy wrapov a zabalíme podľa fotografií, nakoniec prepichneme pripravenou špajdlou:
1. Pomaranč, avokádo, troška citrónovej alebo limetovej šťavy, Kalamata Olivy, mäta
2.  Azuki, Tofu, kukurica, Mrkva, vňať
3.  Mungo, Tofu, cvikla, vňať, cibuľka
4.  Mrkva, Tofu, cvikla, kukurica, bazalka
Omáčka je vo všetkých rovnaká. Ako wrapy zabalíme je vidieť na fotografiách. Dobrú chuť!

Všetky spomenuté suroviny kúpite v každom Bio obchode, ale aj v bežných reťazcoch ako napríklad Billa (Musím pochváliť ich originál Billa Kalamata olivy).

collage

 

 

 

+ There are no comments

Add yours

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.